OMD_banners

 

Open Monumentendag voor de 22ste keer in heel Vlaanderen!

Tijdens deze editie waren de vier elementen aan het feest. Water, vuur, aarde en lucht hebben onmiskenbaar een grote invloed gehad op de manier waarop de mens en z’n omgeving zich doorheen de geschiedenis hebben ontwikkeld. En het zijn de ontelbare getuigen en sporen van de haat-liefdeverhouding tussen mens en elementen die tijdens deze editie van Open Monumentendag centraal stond. Maar liefst 210 deelnemende steden en gemeenten (en dat zijn er 15 meer dan de voorbije editie) zetten de deuren van hun patrimonium open voor het grote publiek. De vier elementen inspireren, zoveel is duidelijk…

Programma voor Knokke-Heist:

Heist

Garnalentocht-0134

Wandeling: Over zee en vuurtoren

Plaats: Vissershuldeplein - Vertrek om 10, 11, 13, 14, 15 en 16u
Een natuur- en cultuurhistorische wandeling aan de rand van de oude vissersplaats Heist: we mijmerden over het (vroegere) noeste leven van de vissers, stappen op de grens van water en strand, ontdekken vuurtorens zonder vuur, grasduinen in natuurgebieden... Afstand ong. 4 km. De wandeling duurde ongeveer 1,5 uur. In samenwerking met Natuurpunt Knokke-Heist.
eerste-vuurtoren-uit-beton-in-heist
tt-vervoer-campagnebeeld-web

Tentoonstelling: Zwinstreek in VERVOERing

Plaats: Museum Sincfala, Pannenstraat 140 - Van 10-18u
Ontdek het verhaal van het (openbaar) vervoer in de Zwinstreek vanaf 1800. Aansluitend op de tentoonstelling 125 jaar De Lijn gaat Museum Sincfala dieper in op de komst van trein, tram en bus in Knokke-Heist en de Zwinstreek, zowel aan de Vlaamse als de Nederlandse zijde van de grens.

tentoonstelling-zwinstreek-in-vervoering
zoektocht-malchance

Zoektocht: De zaak Malchance, een trammysterie voor echte speurneuzen (PDF)

Albert Chercheur daagt je uit om een oud moordraadsel op te lossen. Het trammysterie voert je langs verschillende badplaatsen, tramstations en erfgoedplekken aan de Vlaamse kust. Iedereen kan deelnemen. De tramrit is betalend. Het boekje ‘De zaak Malchance’ haal je gratis op in Museum
Sincfala. (lees meer in een PDF document)

zoektocht-zaak-malchance

Knokke

kalfmolen-graaf-jansdijk

Kalfmolen

Plaats: Graaf Jansdijk 236 - Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten door de molenaars.
Deze beschermde molen (ca. 1670?), een open houten standaardmolen, bepaalt het beeld van de Graaf Jansdijk. De huidige molen is genoemd naar de vlakbij gelegen herberg Het Kalf, zoals ook de wijk sinds de 19de eeuw heet. De twee kersverse molenaars geven deskundige uitleg. Bij winderig weer wordt graan gemalen.
.

kalfmolen
Hazegrasstraat-085

Hoeve Lanckriet

Plaats: Hazegrasstraat 85 - Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten
Hoeve Lanckriet ligt in de Nieuwe Hazegraspolder die in de late 18de eeuw werd ingepolderd, waardoor een nieuw landbouwgebied ontstond. Ze maakte deel uit van een groter geheel. De polder was van 1784 tot 1835 gedeelde eigendom van de families Lippens en Piers de Ravenschoot. Nu is de hoeve het eigendom van de familie Lanckriet. De huidige activiteiten hebben allemaal een vleugje nostalgie.

hoeve-lanckriet
verzamelplaats-op-vuurtorenplein

Wandeling: Van vuurtoren tot IJzerpark

Plaats: Lichttorenplein z/n - Vertrek om 10, 11, 13, 14, 15 en 16u
Een ‘historische’ wandeling door het zilte Knokke en Het Zoute: we deden een achttal locaties aan die de relatie van de mens met de vier elementen illustreren. Het IJzerpark, een duinlandschap, is een van de nog weinige onbebouwde ruimtes in Knokke. Afstand ongeveer 4 km. De wandeling duurde ongeveer 1,5 uur.

doolhof-in-ijzerpark
Sint-Margaretakerk-Helewoutorgel

Orgelconcert

Plaats: Sint-Margaretakerk - Om 15u
Door de Groep Jan Baert. Met gevarieerd programma: wereldmuziek, klassiek, lichtere genre en hedendaags. De uitvoerders zijn: Kaat Baert (viool-zang), Tineke Baert (orgel-zang), Ann Baert (zang), Jan Baert (orgel-zang), Johnny Landuyt (gitaar), Serge Landuyt (gitaar) en Lisa De Lille (harp). Peter Baert staat in voor opname en weergave.

Sint-Margaretakerk-Loncke-orgel

Ramskapelle

molen-van-callant

Molen van Callant

Plaats: Ramskapellestraat z/n - Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten door de molenaar Deze spierwitte bergmolen (1897), met onderdelen van een oudere staakmolen die al in 1461 wordt vermeld, staat aan de rand van een pittoresk polderdorp. Hij is in 1999 als monument beschermd en de omgeving als dorpsgezicht. In 1912 werd hij uitgerust met een motor om ook op windstille dagen te kunnen malen. De molenaar vertelt met passie over de molen en zijn restauratie.

molen-van-callant-ramskapelle