>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenZondagbabbel - Infectieziekten in de 17de en 18de eeuw: Polderkoorts - Zondag 23 april 2017

leopoldkanaalLezing op Zondag  23 april 2017 om 10 uur door Dr. Johan Boelaert

Als je aan een inwoner uit de polder vandaag vraagt wat moeraskoorts of polderstier is, krijg je waarschijnlijk het antwoord dat dit de ziekte is die je krijgt van slechte dampen en ongezonde lucht in de polders. De ziekte heeft een onuitwisbare indruk nagelaten. Het blijft voortleven in het geheugen alhoewel deze ziekte sedert de 20ste eeuw voor het grootste deel verdwenen is.  

De polderstreek was tijdens de 17de en 18de eeuw ontegensprekelijk één van de meest welvarende landbouwregio’s van Vlaanderen. Maar aan deze welvaart en rijkdom hing een venijnige prijs. Er schortte namelijk iets aan het klimaat dat mensen ziek zou maken… de moeraskoorts.

Volgens onze voorouders (18de-19de eeuw) vond de ziekte haar oorsprong in stinkende, ongezonde uitwasemingen van rivieren, grachten, poelen,… De overheid, die via die rapporten kennis had van het probleem, zette de polders en wateringen aan om ingrijpende maatregelen te nemen. In de eerste helft van de 19de eeuw werden in de polderstreek de grachten verdiept (om zo een beter afvoer te krijgen). Een zeer belangrijke investering, met behulp van de overheid, was het delven van het Leopoldskanaal, waardoor het probleem van afwatering van de streek van Zelzate over Damme naar Heist sterk verbeterde. Zonder kennis van de werkelijke oorzaak van de moeraskoorts hebben onze voorouders maatregelen genomen die deze moeraskoorts hebben doen verdwijnen.

Hedendaagse onderzoekers kunnen de infectieziekte in het verleden opsporen aan de hand van de beschrijvingen en vaststellingen van de tijdgenoten en uit allerhande medische verhandelingen in boeken. Hun antwoord was verrassend: malaria vivax, een niet-tropische, sterk verzwakkende ziekte was de grote boosdoener. Deze ziekte was in West-Europa vooral verspreid in laag gelegen natte, moerassige, drassige gebieden. Tijdgenoten, in de 18de eeuw, 19de eeuw, kenden noch de mug, noch de parasiet als oorzaak van deze gevreesde moeraskoorts.

Dr. Johan Boelaert vertelt tijdens de lezing meer over de oorsprong en invloed van deze infectieziekte.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Ptoegang-felix-timmermanstraat-37laats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)