>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenZondagbabbel - Van ongerepte natuur naar vliegplein en terug naar de natuur - Zondag 28 april 2019

Lezing op zondag 28 april 2019- 10 -12 uur door Danny en Freddy Jones

AVMPKKN00031Ontstaan en bloei van het vliegplein te Knokke-Zoute in de Kleine Vlakte van het Zwin 1929 -1959.

Van internationale luchtvaart in de Fifties tot internationale luchthaven van het vogelrijk. Of hoe de cirkel "natuur tot natuur" toch rond geraakt en geschiedenis werd geschreven.

Opgestart door het Ministerie van Verkeerswezen in 1929, landde het eerste vliegtuig van Sabena op 18 juli 29.

Tijdens de zomer werden veel luchtdopen en vliegfeesten georganiseerd en was er een verbinding naar het Verenigd Koninkrijk.Ook de Nederlandse KLM vloog op Knokke. Dit veranderde snel na de Duitse inval, tijdende de vroege morgen van 10 mei 40 werd het vliegplein gebombardeerd waarbij 4 Belgische soldaten het leven lieten en veel gekwetsten, waaronder ook burgers te betreuren vielen.

Tijdens WO-II werd het vliegplein( Fliegerhorst Knocke), door de bezetter gebruikt voor vliegtuigen die de doelzakken trokken voor de Flakschool, en die de plaatselijke bevolking, Jan zak noemden. Na de bevrijding werd het vliegplein ingenomen door de Britse RAF.

Jammer genoeg was er na WO-II weinig internationale belangstelling voor het vliegplein dat zijn 30-jarige concessie zag eindigen in 1959.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Ptoegang-felix-timmermanstraat-37laats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)