>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenProgramma Erfgoeddag - Zondag 28 april 2019 - gratis

Zwarte huis KnokkeVan 10u tot 16u doorlopend wandelingen met gids over het Knokke van dr. Reimond De Beir. Er wordt gestart en geëindigd aan het Zwart Huis, de dokterswoning van dr. De Beir. In de jaren '20 zag Knokke er helemaal anders uit. Welke verhalen kunnen er verteld worden over de inwoners van toen? Kom het te weten van onze gidsen

Van 10u tot 12u is er de zondagbabbel "Van ongerepte natuur naar vliegplein en terug naar de natuur" door Danny en Freddy Jones ism Heemkring Sint-Guthago. De lezing gaat over het ontstaan en de bloei van het vliegplein te Knokke-Zoute in de Kleine Vlakte van het Zwin in de periode 1929 -1959.

We vertellen het verhaal van de internationale luchtvaart in de Fifties tot de internationale luchthaven van het vogelrijk nu. Of hoe de cirkel "natuur tot natuur" toch rond geraakt en geschiedenis werd geschreven.

Na de lezing bieden we je een drankje met een kleine versnapering aan in de tuin.

Vanaf 13u tot 17u zijn er doorlopend op het uur gidsbeurten in de expo van dr. Reimond De Beir die meer was dan alleen een dokter. Hij was eveneens een autodidact kunstenaar en werkte zowel met gouache, houtskool als met de pen. Bovendien was hij een groot kenner en verzamelaar van kunst. De Beir ontmoette op zijn doktersronde heel wat Knokkenaars die hij portretteerde. Hij tekende ook de Zwinstreek met zijn polders, dijken met tronken en het vee in de weiden. In de expo krijg je een selectie van zijn werk te zien. Daarnaast zie je ook kunst uit zijn eigen collectie, waaronder werk van huisvriend Floris Jespers. Je hoort sappige anekdotes over de populaire dokter, verteld door zijn familieleden via een videomontage. Via een nagebouwd interieur krijg je een blik in de dokterswoning van de familie De Beir, nu nog steeds gekend als het 'Zwart Huis'.

Om 15u kunt u genieten van de compositie 'Ode aan de Zwinstreek' van Alexander Makay, een tweedelig werk van 35 minuten waarbij het instrumentarium bestaat uit gitaar, klavecimbel/blokfluit en dwarsfluit. Alexander Makay (°1979) is een Brugs gitarist met Hongaarse roots die zijn meestergraad klassieke gitaar behaalde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Tijdens de compositie kunt u genieten van foto's van Misjel Decleer die via projectie de muziek zal begeleiden.