Rodolphe Wytsman
Olie op doek (53 x 82 cm)
Patrimonium Knokke-Heist
Wytsman had de kunstrichting gevolgd aan de Academies van Gent en Brussel en werd lid van de groep “Les XX”. Hij was sterk aangetrokken door het werk van dierenschilder Alfred Verwee. Na een Italië reis in 1882-83 verbleef hij te Knokke bij Theo Van Rysselberghe en G. Vogels. Hij vervolmaakte zich te Parijs waar hij werd beïnvloed door de fellere kleuren van de impressionisten.
Dit doek is een van zijn vroegere werken en heeft nog een donker koloriet maar een unieke decoratieve compositie. Er is zin voor detail wat belangrijk is voor dit tijdsdocument van Knokke. Het toont de weiden ten zuiden van de Kerkstraat, toen eigendom van oud burgervader Philippe Tavernier. De “tronken” staan in bloei en zijn sterk verweerd ; tussen de bomen door zien we het kerktorentje en de woning van “bulte Hots”. De frisse groentinten van de grasweiden en wilgenbladeren contrasteren prachtig met de warme bruinen van de bomen, hekkens en schuurtje. De rode daken van de lage huisjes en hun witte muren verlenen hier en daar aan de achtergrond een oplichtende toets.
Links in de Kerkstraat bemerken we de romp van Lievens molen. De schilderachtige Kerkstraat werd kort voor WO II onteigend voor de nieuwe verkeersstructuur van de bloeiende badstad.
Het licht en schaduwspel op het torentje toont de kwaliteit aan van de kunstenaar. Wytsman is door het licht geobsedeerd wat zal blijken uit zijn latere werk. Dit panorama werd door meer dan een schilder op doek gezet. Florimond Van Caillie (1864-1904) schilderde het op een groter formaat. (DL)
Rodolphe Wytsman (°Dendermonde 1860 - †1927 Linkebeek)
- Lithograaf, aquafortist en landschapsschilder
- lid van “Les XX” bij de oprichting in 1884
- echtgenote Juliette Wytsman-Trullemans schilderde bloemen en landschappen
- werd postimpressionist
- vestigde zich vanaf 1892 in Linkebeek
- werk in musea te Antwerpen, Brussel, Elsene, Gent, Luik en Amsterdam