Knocke s/ mer (Belgique) Grand Hotel de Knocke Digue de Mer.

Knocke s/ mer (Belgique) Grand Hotel de Knocke Digue de Mer.
AFFTOXX00026
Binnen een witte rand staat een reproductie van de affiche Grand Hotel de Knocke uitgegeven in 1890. Beschrijving: centraal staat het grote hotel van Knokke. Daarboven in gouden letters/ rood tekstvak centraal bovenaan `Grand hotel de KnockeŽ met daaronder `Digue de MerŽ. Boven op het hotel staan er windwijzers en een klok. Het hotel met vier verdiepingen en dak heeft op elke verdieping minimum 14 ramen. Het `Grand Hotel de KnockeŽ staat langs een zeedijk. Op het strand voor de dijk staan een twaalftal verrijdbare strandcabines (horizontaal gestreept geschilderd in afwisselbaar groen en rood). Zowel op het strand als op de zeedijk staan overal menselijke figuren afgebeeld. Zowel links als rechts van het hotel zijn gedeelten van villaŽs te zien. Tussen het hotel en de linkse villa en achter het hotel staan in een groene vlakte hier en daar een villa. In de blauwe lucht staat links bovenaan in zwarte letters: Restaurant à la carte. Daaronder cirkelvormig in bruine letters links: `Man spricht DeutschŽ en rechts `English spokenŽ. Hieronder in wit tekstvak met rode letters `Table DŽHote souper 170 appartements avec logias salon - Grand Jardin et Gymnase - Tram à vapeur de Bruges à Knocke, de Heyst à Knocke et de lŽ Ecluse (Hollande) à Knocke. Aan de achterkant staat gedrukt: Grand Hotel de Knocke. Deze kleurrijke, idealiserende affiche weerspiegelt op een schitterende manier de grandeur van het beroemde Grand Hotel rond de eeuwwisseling. Louis Van Bunnen (1848-1918), een gewiekst Brussels zakenman en vriend van landschapschilder Alfred Verwee (1838-1895), liet in 1890 dit symbool van prille toeristische fascinatie optrekken, te midden van de duinen op het einde van de Zeeweg ( de huidige Lippenslaan). Het majestueuze van dit Belle Epoque gebouw kon ook Leopold II bekoren die er zich in 1891 enkele dagen de koning te rijk voelde. De eerste uitbreiding gebeurde in 1905 en Louis Van Bunnen schonk het plein naast het hotel aan de gemeente Knocke die het uit eerbetoon Place Van Bunnen noemde. De laatste uitbreidingswerken grepen plaats in 1926 en brachten het aantal verdiepingen op zeven. Na de oorlog bleek het gouden tijdperk van deze charmante oude dame voorbij te zijn. Met de oprichting van de `Residenties Grand HotelŽ, anno 1986, werd deze prestigieuze traditie terug tot leven gewekt. Daaronder staat de Franse vertaling hiervan.
Zie Art nocturne Knocke, pg 6 Zie Affiche kunst aan zee 1887-1970 Karl Scheerlinck pg 26 Zie Affiches van de Belgische kust 1890-1950 ( uitgeverij Van de Wiele) pg 38 In 1889 werd met de bouw van het `Grand Hotel Van Bunnen de KnockeŽ aangevangen. In 1890 werd de stoomtramlijn tussen Brugge en Knokke aangelegd en de eerste stenen zeedijk voltooid. Uit Affiches van de Belgische kust 1890-1950
(75 x 55 cm) Reproductie uitgegeven door `Cnoc Is IerŽ. Affiche op zwaar bristolpapier met in de rechter beneden hoek een droogstempel van Mapamundi.
Affiches
Toeristisch
1890
Lith. VVe Daveluy Bruges
Dilte