>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenOpen Monumentendag 2016 - Sint-Niklaaskerk - Westkapelle

Lezing op 24 november 2019 om 10-12 uur door Jan Bode

scan006Westkapelle is de oudste deelgemeente van Knokke-Heist en heeft een boeiende geschiedenis te vertellen.
We nemen de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle als hoofdrolspeler en aan de hand van haar woelige geschiedenis en z'n erfenis worden de toehoorders meegenomen in een interessante wandeling doorheen geschiedenis, symbolen, gezegden en gebruiken..

Reeds in 1110 werd een kapel in het waesland (moerassige grond) vermeld. Deze kapel was vanuit de parochie Oostkerke ontstaan tot ze rond 1230 door de bisschop van Doornik tot parochiekerk verheven werd.

Na het ontstaan van het Zwin in 1134 was de toren van Westkapelle een belangrijk baken voor de koopvaarders die vanop zee richting Brugge vaarden.

In 1405 werd de kerktoren van Westkapelle verwoest in een oorlog met de Engelsen. In 1412 werd ze reeds hersteld met financiële steun van de Vier Leden van Vlaanderen.

In 1675 is verwoestte een blikseminslag de kerktoren opnieuw. De poldertoren bleef dan tot 1905 zonder toren.

Op 26 maart 2013 werd de kerk voor de derde maal door brand geteisterd. Archeologische opgravingen tijdens de recente renovatie hebben ook nieuwe vondsten aan het licht gebracht.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Ptoegang-felix-timmermanstraat-37laats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)