>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2018Paljas Museumavond met Shantykoor Blankenberge – Donderdag 19 juli 2018
 
roland vd velde 4 beaufort
 

Voor de eerste maal - Dubbele affiche!

Roland van de velde 240 2

marie sophie roland vd velde 02Roland Van De Velde

Voor het eerst staat Roland Van De Velde op de planken in Museum Sincfala samen met Marie Ponseele (Cello) en Sofie Dhaens (Zang)!

Gedurende 2 jaar was Roland Van De Velde stadsbard (zingende stadsdichter) voor de stad Damme. Om zijn liedjes te schrijven en te zingen liet Roland zich inspireren door al wat leefde in Damme en omstreken.

Roland zegt: "De Damse Vaart prikkelt mij enorm. Ik heb me altijd afgevraagd hoe de vaart is ontstaan en wie dit kanaal bedacht heeft. Op die vragen heb ik als stadsbard een antwoord proberen te geven. Ik zing graag en breng liedjes die mensen raken. Damme is mooi om over te zingen en ik wil het ook zo laten klinken."

Marie Ponseele speelt cello. zij begon 14 jaar terug muziek te studeren in de kunstacademie van Knokke-Heist bij Mark Lambrecht. Zij volgde notenleer, zang en koor en bewaart aan die tijd hele mooie herinneringen.

Met haar cello heeft Marie al veel geknarst, gezweet, gezocht en getraind. Maar ook al heel veel ontspannen, gelachen, en plezier gemaakt.

In 2015 maakte ze haar hogere graad af in het conservatorium van Brugge, waarna ze als laureaat mocht meespelen op het laureatenconcert van het conservatorium. Marie studeert nu filosofie, maar dit gemijmer wordt nog steeds af en toe onderbroken voor muziek.

Sofie Dhaens zong op heel jonge leeftijd samen met haar opa in de kerk op kerstvieringen en op verjaardagen. Daarna zong ze enkele jaren niet meer.

De eerste keer alleen voor publiek was op het huwelijksjubileum van haar ouders. Nu is zingen haar passie geworden. Sofie werd in contact gebracht met Roland Van De Velde voor het zingen van een huwelijksmis.

Hun stemmen klinken heel harmonieus en zij zongen ondertussen al heel veel samen op huwelijksmissen, begrafenissen en heel wat concerten en privé feestjes. Sofie won in Damme de cultuurprijs voor beloftevolle jongere en volgt zangles bij Tyffany Veys.

4 beaufort 1

4 Beaufort

Om 21 uur is dan 4 Beaufort opnieuw te gast in Museum SIncfala. 4 Beaufort zijn vier vrienden van de Vlaamse Oostkust, die houden van muziek, amusement en gezelligheid. Geboren en getogen met zeewater in hun neus, brengen ze een kuur van zeemansliederen en traditionals. Laat maar waaien!
Allen zingen al meer dan twintig jaar in meerdere koren. Gestart in 2004 brengen zij liederen uit de havens van de zeven wereldzeeën … en nog vele andere!

 

 
Zomer 2018 - Overzicht optredens in Museum Sincfala
 

Paljas Museumavonden in Sincfala zijn een traditie op donderdagen vanaf 12 juli tot en met 9 augustus.

In 2018 is het museum op 12, 19 en 26 juli en op 2 en 9 augustus tot 22 uur open!

Om 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding van het museum die begint met de zomertentoonstelling 'Visserskoppen Vertellen'..  Zet zeker ook de VR-bril op je neus en beleef zo het leven op zee in Virtual Reality.

Terzelfdertijd kunnen kinderen opnieuw dit jaar tot 20 uur op eigen houtje aan de slag met een mooie zoektocht doorheen het museum naar ‘De schatten van Vlieg’. Het plan ligt klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum te ontdekken. Het thema dit jaar is 'Voelen'. (6 tot 12 jaar).

Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kan men tussendoor terecht aan onze bar.

Om de dag af te sluiten serveert Museum Sincfala elke week om 20 uur een optreden in een grote tent achter de museumtuin, op de speelplaats van de Gemeentelijke basisschool 'Het Anker'.

Handige Links:

Deelname aan de Paljas Museumavonden is Gratis!