>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2020Zondagbabbel - Damme-Sluis en het gebastioneerde systeem rond 1600 in de Nederlanden - Zondag 25 oktober 2020

Lezing op zondag 23 februari 2020 van 10 tot 12 uur door Marc Wildemeersch

klas alfons 1918Marc Wildemeersch komt ons over drie generaties onderwijs vertellen.

Zijn verhaal start in 1888 in Koolkerke, bij de geboorte van zijn grootvader Alfons en eindigt in Knokke-Heist net voor het einde van de twintigste eeuw toen zijn vader Laurent stierf. Marc zelf geeft al 38 jaar les, eerst in Blankenberge dan in Heist.

De spreker doorspekt zijn verhaal van meer dan 100 jaar onderwijs met grote en kleine feiten uit de lokale en mondiale geschiedenis. Hij illustreert dit rijkelijk met getuigenissen, foto's en stukken in handschrift uit eigen archief. Herinnert u zich nog het stof van de buizenstoof, het krassen van de griffel op de lei, ‘toppen’ of ‘pekkelen’ op de speelplaats of de harde hand of regel van de onderwijzer?

In de tweede helft van de jaren 1960 deden nieuwe pedagogische technieken hun intrede. Vooraan in de klas stonden minder en minder priesters en nonnen, en geleidelijk ook meer vrouwen. Lei en griffel werden vervangen door pen en inktpot en de lijfstraffen door praten en strafwerk.

Marc Wildemeersch eindigt zijn verhaal met een beschouwing over het onderwijs vandaag.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

toegang-felix-timmermanstraat-37Plaats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Gratis parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)