>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsOnderhoudswerken aan de Kalfmolen voltooid
kalfmolen 20200923 03In het kader van punctuele onderhoudswerken, is het schilderwerk aan de Kalfmolen afgerond. Wieken, teerlingen, steekbanden en staak, kruiwerk en askop steken in een nieuw jasje.  De Kalfmolen is een bezoekje meer dan waard want ze heeft een zeer rijke geschiedenis en is in een prachtige toestand. Drie molenaars zorgen er beurtelings voor om deze molen in een werkende toestand te houden.
 
De Caelfmolen (1760), de Calfmolen (1772), de Kalfmeulen (1838) werd in 1928 aangekocht door de vrienden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen met medewerking van het gemeentebestuur van Knokke en twee verenigingen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de molen hersteld en zag er een tijdje weer zo goed als nieuw uit. Hoewel de molen vanbinnen volledig was uitgerust, werd hij niet in werking gezet. In de jaren 1970 kraakten de horizontale wieken onder hun gewicht en een restauratiebeurt drong zich op.
 
In januari 1974 werd het gemeentebestuur van Knokke-Heist eigenaar van de molen en stelde in maart al een ontwerper voor het herstelwerk aan. In 1979 kon de firma Cottenier uit Aalbeke de werkzaamheden uitvoeren en in begin 1980 voltooien.  De laatste restauratie eindigde in 2015 waarbij oa. de steenbalk en de brasem werden vervangen.
 Dus wanneer je in de buurt bent, las dan zeker een momentje in om dit prachtig stukje erfgoed in volle glorie te bewonderen.

kalfmolen 20200923 02