>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2015Verzamelproject: Souvenirfotografie - Studiofoto's uit de jaren 1880-1930

 

bootIn het voorjaar van 2016 is in Museum Sincfala een tentoonstelling te zien zover de zogenaamde studio-souvenirfotografie, de nostalgische portret- en decorfoto’s met een geschilderde zee op de achtergrond, gemaakt vanaf de jaren 1860 tot in het begin van de jaren 1930. U kunt het museum en de makers van de tentoonstelling helpen door dergelijke foto’s uit uw familiealbum of oude schoenendoos in bruikleen te geven.

Met de bouw van de wondermooie eclectische villa’s langs de zeedijk en het voorzichtig groeiende toerisme aan het eind van de 19e eeuw, vestigen ook fotografen zich in de kustplaatsen. Met grote camera’s en een heuse fotostudio met hemelse namen zoals Photographie de l’Etoile, Photographie Eclair en Photographie Viennoise, trekken de fotografen de rijkere burgerij aan. Fotograferen is dan tot in het begin van de jaren 1930 een magisch ‘metier’.

De fotograaf behandelt zijn klanten met de nodige egards. Hij plaatst de mensen als levende medeobjecten tussen treffende attributen: van een schepje met emmertje voor de kinderen tot een nagemaakte strandsloep. Een geschilderd decor van zee en strand doet dienst als achtergrond. Soms ligt er zelfs een dikke laag strandzand op de vloer. Helemaal anders dan het ‘klik en klaar’ van nu.

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling ‘Annemieke en de Smarties’, met foto’s van de Photo Hall-fotografen brengt Museum Sincfala in het voorjaar van 2016 het werk van de voorlopers van de zeedijkfotografen in beeld, zoals Grosemans, Octave Houtart-Laureys en zoon Jean Houtart, Firmin Maelstaf, Fortuné Stainier en Georges en Gustave Triebels (Heist), Louis en Charles D'hont (Knokke) en Edouard en Victor Daveluy, Karel De Lozanne, Jules Géruzet, Eugène Goedghebeur, A. Henneusse, J. Le Bon, Clément Ortmans en Fr. Schroeder (Blankenberge).

badkarrenVoor de tentoonstelling over de studio-souvenirfotografie maakt fotograaf Tom De Visscher van een reeks oude studiofoto’s nieuwe foto’s met aangepaste attributen op het strand zoals het er vandaag uit ziet. Erfgoeddeskundige Estelle Slegers Helsen schrijft het verhaal van de geschiedenis en de fotografen die werkten en ook vaak woonden aan de Oostkust. In een nagemaakte oude studio-opstelling kunnen museumbezoekers zichzelf fotograferen en de tentoonstelling mee vorm geven.

Als voorbereiding van de uiteindelijke realisatie van deze tentoonstelling doet het museum ook een beroep op uw medewerking en start een verzamelproject. Met het verzamelen van deze foto’s wordt meteen een stukje kusterfgoed bewaard en in een expositie tot leven gebracht. Hebt u dergelijke foto’s in een album of vergeten schoenendoos? We geven ze met veel zorg een plaats in de tentoonstelling. Bij voorkeur nemen we de originele foto’s voor de duur van de tentoonstelling in bruikleen. Uiteraard krijg je ze achteraf ongeschonden terug. Neem contact op met Museum Sincfala, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist (deelgemeente Heist), tel: 050 530 730, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.