>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2015Opening tentoonstelling De Smoeltrekkers in Museum Sincfala een succes!

 

smoeltrekkerstentoonstelling-250x167Van 11 februari tot 9 maart kunt u een overzichtstentoonstelling bezoeken over de folklore- en carnavalsvereniging Smoeltrekkers in Museum Sincfala. Deze vereniging met wortels in de Knokse Oosthoek is ontstaan in 1966. Na een korte halte in de jaren ’90 op het Knokse Gemeenteplein is deze vereniging vanaf het begin van de jaren ’90 een trouwe groep in het Heistse carnaval. De vereniging draagt vriendschap én echte leute hoog in het vaandel en kan terugblikken op 50 jaar feesten die telkens op een ludieke manier een historisch of actueel thema kleur gaven.

Hoe is het allemaal ontstaan? Volgens ‘meester’ Marc Vervarcke is dit de aanleiding: “Na het seizoen in 1966 gaf de jeugdclub een dansfeest bij Gunst in De Centenaire. Een groepje bekenden van de Oosthoek zat aan het raam en begon zich schijnbaar erg te vervelen. Charlie Bouillon, Camiel Dumolyn (Duum), Julien Vlaemynck, Willy D’Hoore en meester Marc Vervarcke begonnen louter voor het plezier een trouwfeest uit te werken met een echte maaltijd én danspartij voor de hele Oosthoek in Knokke.

smoeltrekkerstentoonstelling3-500x375Graaf Leon Lippens zorgde zelfs voor trouwpapieren en de gemeente Knokke schonk zelfs een officieel bord. Het eerste feest was dus een Engelse ‘marriage’. Een meisje van een Engelse familie bleek van de partij en Graaf Leon Lippens, vader van de huidige burgemeester Graaf Leopold Lippens, was de eregast die een speech in voortreffelijk Engels af. Postbode Lierman bracht de zogenaamde bruiloftstelegrams en de bakker van de Bébé Friand schonk de feestkring bij haar ontstaan een reuzetaart.

In de tentoonstelling worden meer dan 500 foto’s de evolutie van deze vriendengroep getoond. Daarnaast is er een kleine praalwagen en zijn er ook verschillende mannequins opgesteld die in kleurrijke plunjes het feestelijk karakter weergeven. Er worden ook videofragmenten getoond die dateren uit jaren ’60 - ‘70. Daarin zijn ook beelden van het Engels Marriage te bewonderen. Men heeft dus ontelbare redenen om deze tentoonstelling te bezoeken, niet te missen dus!smoeltrekkerstentoonstelling2-500x333