>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuws 2015Oproep: 50 jaar Smoeltrekkers

 

In de zomer van 2016 kun je in het Museum Sincfala de Eerste Wereldoorlog en de Duitse bezetting van onze gemeente en de Zwinstreek vanop de eerste rij herbeleven. Via unieke foto’s, affiches en dagboekfragmenten voel je de spanning van de oorlog. Ook het leven van de gewone burger die de bezetting onderging, wordt getoond. Als voorbereiding van deze tentoonstelling doet het museum een oproep aan iedereen die informatie, verhalen of objecten heeft die gelinkt zijn aan WO1 in de Zwinstreek. Het museum neemt bij voorkeur de originele objecten in bruikleen voor de duur van de tentoonstelling (1 juli – 11 november 2016). Uiteraard krijg je ze achteraf ongeschonden terug. Neem contact op met Museum Sincfala, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist (deelgemeente Heist), tel: 050 530 730, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

In 1915 sloegen vele vissers uit Heist en Zeebrugge op de vlucht. Ze zochten bescherming in het neutrale Nederland. Ze vonden die in Zierikzee; gelegen in Noord-Beveland. In totaal kwamen er een 70-tal vissersschuiten daar terecht. Goed voor meer dan 300 volwassenen en 173 kinderen.


In de zomer van 1915 werd langs de gehele Belgisch-Nederlandse grens, dus ook in de Zwinstreek, een uitgebreide versperring aangelegd. Met prikkeldraad, constante bewaking en zelfs een hek dat onder stroom stond. Deze draad staat bekend als de ‘Draad des Doods’.

verzamelproject-wo1