>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuwsbriefSincfalanieuws 05 - Nieuwsbrief van 20 maart 2006

Bezoekerscentrum 2000 jaar Zwinstreek

Nog minder dan één week en dan opent de nieuwe vleugel van Sincfala, Museum van de Zwinstreek de deuren. Het Bezoekerscentrum  van  het  museum  herbergt  een  multimediale  presentatie  van  2000  jaar  Zwinstreek.  Op  een boeiende manier  verneem  je alles over de strijd tegen de zee, de inpolderingen, de rijkdom van de middeleeuwse Zwinhavens, de oorlogen en het vastleggen van de Belgisch-Nederlandse grens, de urbanistische ontwikkelingen van Knokke en Heist, het ontstaan van het toerisme… Kinderen leggen een afzonderlijk parcours af. Op zaterdag 25 maart  is er een opening voor iedereen die van kort of veraf het museum heeft zien groeien tot wat het nu  is. Na toespraken  van gouverneur Paul  Breyne, burgemeester Leopold  Graaf  Lippens en  voorzitter  van Sincfala, Museum van  de  Zwinstreek v.z.w.  Danny  Lannoy wordt de  gloednieuwe  tentoonstellings-,  opslag-  en  atelierruimtes bezocht.  De  dag  nadien  is  dan  de  hele  site  – het  nieuwe  bezoekerscentrum,  het  oude  schoolgebouw  en  de  tuin  met  de garnaalschuit Jessica – voor iedereen te bezoeken. Toegangsprijs: 3,50 euro. Kortingen: 1,75 euro voor -12 jaar, 60-plus,  scholen,  groepen  vanaf  10  personen,  personen  met  een  handicap,  inwoners  Knokke- Heist,  OKV  en  VMV. Familieticket (2 volw. + 2 kind.): 9,00 euro.  Sincfala, Museum van de Zwinstreek is elke dag open van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur. 25 en 26 december en 1 en 2 januari zijn de enige sluitingsdagen.  

Radio 2 in het museum

logoRadio2De dag voor de officiële opening op vrijdag 24 maart is Avondpost van Radio 2 West-Vlaanderen rechtstreeks van de partij in de grote zaal van het “oude” museumgedeelte. U kunt deze radio-uitzending meemaken als u ons voor woensdag 22 maart een e-mail stuurt naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. met een antwoord op de vraag: “Wat is het thema van de nieuwe Sincfala-vleugel”. Een onschuldige hand trekt twee gelukkigen die twee kaarten ontvangt voor de radiobelevenis. Na de uitzending  krijgen  tussen  18  en  20  uur  de  buurtbewoners  de  kans  al  eens  door  het  nieuwe bezoekerscentrum  te  lopen,  terwijl  de  tentoonstellingsbouwers  nog  de  laatste  objecten  in  de gloednieuwe vitrines leggen.  

Jozef Adriaan Callaerts

callaertsHet werk van Jozef Callaerts siert de grote zaal tijdens de opening van de nieuwe museumvleugel.  Callaerts  werd  geboren  in  Lier  (1896)  en  overleed  in  Knokke (1965). Hij studeerde architectuur in Antwerpen. Zijn weg voerde hem via Lier en Armentières  (Frankrijk)  naar  Antwerpen.  Op  zijn  40e  kwam  zijn  ware  passie helemaal aan de oppervlakte. Aan het eind van zijn professionele carrière bij de Dienst voor Stedebouw pendelde hij tussen zijn werkplaats Brugge en woonplek Knokke.  Bij  mooi  weer    Callaerts  houdt  van  kleuren    trok  Callaerts  naar Zeebrugge of het strand van Heist. De tentoongestelde werken in Sincfala zijn een selectie uit een schenking (2005) van 27 schilderijen van Jozefs neef Robert Callaerts. Voor deze periodieke expositie gaat de keuze naar twee tableaus over de wekelijkse groentemarkt op het Gemeenteplein van Knokke, een zeezicht vanuit  (wellicht)  Heist,  enkele  visserstaferelen  en  een  reeks  kleurrijke  gezichten  op  de  oude  vissershaven  van
Zeebrugge. De werken zijn nog in Sincfala te bewonderen tot en met Paasmaandag 17 april.

Overlijden van Johan Ballegeer

johanballegeer22006  werd  triest  ingezet  met  het  overlijden  van ereconservator  Johan  Ballegeer.  Zijn  heengaan betekent een groot verlies voor al wie begaan is met de geschiedenis, de cultuurhistorische en museale aspecten van de Zwinstreek.   Johan was van 1970 tot eind 1989 conservator van het Heemkundig Museum Sincfala voor Polders en Visserij. Nadien werd hij ereconservator, een titel waarop hij trots was. Johan was vooral gekend als schrijver van honderden historische artikels en tientallen boeken, vooral jeugdboeken. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van zijn oeuvre is indrukwekkend. Hij werd bekroond met talrijke literaire prijzen. Zijn inspiratiebron was vooral de muze van de geschiedenis. Zo trachtte hij niet alleen de jeugd tussen twaalf en vijftien jaar, maar ook veel volwassenen te boeien voor zijn universele thema’s: de strijd voor rechtvaardigheid in het leven, de kracht en de macht van de natuur, de barbaarsheid en onmenselijkheid van de oorlog, het avontuurlijke van verre einders, het rusteloos zoeken naar geluk en liefde… We zullen Johan missen.  

 

Nieuwe erfgoedmedewerker

estelleSinds 1 maart 2006 heeft de gemeente Knokke-Heist een erfgoedcoördinator in dienst. Estelle Slegers is 40 en werd geboren in de Kempen. Na omzwervingen doorheen Vlaanderen, Latijns-Amerika, Brussel en de Verenigde Staten spoelde ze drie jaar geleden aan in Zeebrugge en verhuisde  zopas  naar  Heist.  Estelle  was  15  jaar  actief  in  de  journalistiek  en  sleutelde  de afgelopen 5 jaar als freelancer aan diverse projecten waarin kunst, cultuur, maatschappelijk engagement en communicatie de rode draad vormden.  Al die ervaring wil ze gebruiken om het onroerende, roerende en immateriële erfgoed van de gemeente een plaats te geven. Ze zal daarvoor beroep doen op organisaties, verenigingen en individuen. Estelle zal ook mee sleutelen aan de verdere uitbouw van Sincfala, Museum van de Zwinstreek.