>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuwsbriefSincfalanieuws 09 - Nieuwsbrief van 30 oktober 2006

1. Erfgoeddag in kleur.

NB-2006-04-ErfgoedOp zondag 23 april 2006 staat kleur centraal tijdens de jaarlijkse Erfgoeddag. Sincfala, Museum van de Zwinstreek neemt deel met de tijdelijke tentoonstelling Met vlag en wimpel, een kleurrijk verhaal van het verenigingsleven. Vooral de vlaggen die de afgelopen 5 jaar aan Sincfala werden geschonken zijn dan te bekijken. Meteen roepen we iedereen op nog oude vlaggen binnen te brengen zodat ze een vaste plaats kunnen krijgen in de museumcollectie. Tijdens de Erfgoeddag is Sincfala doorlopend open van 10 tot 18 uur. Toegang die dag is uitzonderlijk gratis. In het Gemeentehuis aan het Alfred Verweeplein in Knokke stelt restauratrice Nico Monserez een mooie  en  kleurrijke  collectie  voor  van  schilderijen  in  het  bezit  van  de  gemeente  die  zij  de afgelopen zes jaar onder handen nam. Je kan dit werk met een woordje uitleg van de restauratrice zelf bekijken tijdens Erfgoeddag tussen 11 en 16 uur.

 

 

2. Vlaggenzoektocht.  

Sincfala is sinds kort de eigenaar van vier voor het museum onbekende vlaggen. Ook hiervoor doen we een beroep op uw kennis. Kent of herkent u (elementen uit) één van deze vlaggen? Dan vernemen we dat graag van u. Een grotere afbeelding en een beschrijving van deze vier vlaggen vindt u op de infopagina van de tentoonstelling Met vlag en wimpel. 

NB-2006-04-Vlag-01 NB-2006-04-Vlag-02 NB-2006-04-Vlag-03 NB-2006-04-Vlag-04

 

3. Filmavond.  

NB-2006-04-Film-AfficheOp  dinsdag  9  mei  2006  presenteert  de  gemeente  Knokke-Heist  in  samenwerking  met Sincfala,  Museum  van  de  Zwinstreek  en  initiatiefnemer  Zeeuws  Archief  Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch!. Deze documentaire van filmmaker Wesley Vermeere geeft het unieke verhaal van de Belgische annexatieplannen van Zeeuws-Vlaanderen tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog. De documentaire wordt ingeleid door Caroline De Candt die vorig jaar research deed voor de prestigieuze tentoonstelling Blauwdruk België over de vorming van de grenzen van België. Ze brengt een overzicht van de Belgische grens van ca. 1750 tot 1914. In die  anderhalve  eeuw  werden  de  gebieden  van  België  bezet  door  Oostenrijkers  en Fransen  en  werd  het  tijdelijk  samengevoegd  met  Nederland.  Na  de  Belgische onafhankelijkheid  volgde  een  moeilijke  grensafbakening.  Na  de  Eerste  Wereldoorlog Meer info... trachtte België de grens van Vlaanderen te verleggen tot aan de Schelde. Deze boeiende productie wordt vertoond in Cultuurcentrum Scharpoord om 20 uur. De toegang is gratis.

4. Boekvoorstelling 300 jaar Heyst

NB-2006-04-Boek-TeetaertNa meer dan drie jaar onderzoeken, verzamelen, opbouwen en neerschrijven is auteur Annie Teetaert erin geslaagd de geschiedenis van de belangrijke familie Vantorre in boekvorm te gieten. Heden en Verleden: Heyst, 300 jaar geschiedenis van de visserij en het toerisme is de titel van een werk van meer dan 300 pagina’s geïllustreerd met bijna 200 foto’s. Annie Teetaert: “Genealogie kan saai zijn als je er geen kleur aan geeft. Het wordt pas interessant als je het inkleedt in een historisch en heemkundig kader.” Dat doet de auteur ten volle, want Teetaert schenkt niet alleen aandacht aan het vissersleven als synoniem voor Heist. Ook het dorpsleven rond 1700, lapnamen, streekgeschiedenis, genealogie en toerisme rond 1900 komen aan bod. Het boek wordt Meer info... op vrijdag 19 mei 2006 aan de pers en het publiek voorgesteld.

Wie voor 26 april 2006 intekent, krijgt een korting van 5 euro. Meer informatie bij Annie  Teetaert,  Pannenstraat  60,  8301  Knokke-Heist,  GSM:  0476  72  22  89.  Een proefexemplaar ligt ter inzage in Sincfala. 

 

5. Journal de Heyst

 

Sincfala is voor een museumbezoeker voor een genealogische studie op zoek naar exemplaren van de liberale periodiek Journal de Heyst uit het einde van de 19e eeuw. Bovendien is ook alle achtergrondinformatie van harte welkom: Weten jullie iets over die krant? Wie daaraan meegewerkt heeft? Neem contact op met het Sincfala op het nummer 050 84 27 65 of stuur ons een e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

6. Vooropening en opening Bezoekerscentrum.

NB-2006-04-OpeningDe  opening  van  het Bezoekerscentrum  2000 jaar Zwinstreek  op  zaterdag 24  maart bijgewoond  door  een  250-tal  personen.  Daags  voordien  kwamen  ook  al  veertig luisteraars  van  Radio  2  en  een  150-tal  buurtbewoners  de  site  bezoeken.  Het bezoekerscentrum is de nieuwe vleugel van Sincfala, Museum van de Zwinstreek.Burgmeester Graaf Leopold Lippens verwees in zijn openingsspeech naar de rijke geschiedenis  van  de  Zwinstreek  met  dappere  durvers  en  noeste  werkers.  De burgemeester  werd  samen  met  West-Vlaams  gouverneur  Paul  Breyne  door  de voorzitter van Sincfala v.z.w. Danny Lannoy door de nieuwe museumvleugel geleid.