>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuwsbriefSincfalanieuws 09 - Nieuwsbrief van 30 oktober 2006

1. Tentoonstelling Oud Gloriën

NB09-2006-11-oudglorienTot en met 3 december 2006 presenteert Sincfala een brok sportieve nostalgie. De  Oud Gloriën, de oud-spelers van KFC Heist, hebben zopas hun 60-jarig bestaan gevierd in Sincfala. Een tentoonstelling in het museum belicht de stichting en het bestuur, de ploegen door de jaren heen, de tornooien en voetbalreizen tot in het exotische Afrika toe. Klik hier voor meer informatie. 

 

 

 

2. Boekvoorstelling Calderón  

NB09-2006-11-calderonOp  zaterdag 18 november 2006  verschijnt  het  tweede  deel  van  het  boek Historiek  der straten van Knokke-Heist. Het eerste boek werd gepubliceerd in 2005. Het tweede boekdeel behandelt de straten van Heist, Knokke, Ramskapelle en Westkapelle van de letters M tot en met  Z.  Samensteller  van  het  boek  is  Adelijn  Calderón.  Het  boek  is  een  uitgave  van  Het Streekboek met medewerking van het gemeentebestuur Knokke-Heist. Voorinschrijven kan nog tot 5 november 2006. Hier vindt u meer informatie.

 

 

 

3. Lezing Landbouw in de 18e eeuw

Op zondag 26 november 2006 is het om 10 uur verzamelen geblazen in de grote zaal van Sincfala voor een lezing over de Landbouw in de 18de eeuw. Spreker is Lucien Van Acker, heemkundige en ere-gemeentesecretaris van Ardooie.  Hij  is  sinds  1981  redactiesecretaris  van  Biekorf  het  tijdschrift  van  het  West-Vlaams  Archief  voor Geschiedenis, Taal- en Volkskunde en Archeologie. Hierin publiceerde Lucien Van Acker verschillende bijdragen over de agrarische geschiedenis van onze provincie. De lezing is een initiatief van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago in samenwerking met Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Hier vindt u meer informatie.

Ook op 25 februari, 25 maart en 22 april 2007 slaan Sint-Guthago en Sincfala de handen in mekaar voor een zondagse volkskundige lezing. Meer info in de volgende nieuwsbrieven.

 

 

4. Goedkeuring convenant archeologie

NB09-2006-11-raakvlakDe  gemeente  Knokke-Heist  treedt  vanaf  1  januari  2007  toe  tot  de  Interlokale vereniging voor Archeologie in Brugge en Ommeland, kortweg Raakvlak. Deze vereniging  werd  in  juni  2004  opgericht  door  de  gemeenten  Brugge,  Jabbeke  en Zedelgem. Door de aansluiting kan de gemeente Knokke-Heist rekenen op de volgende diensten  vanuit  Raakvlak:  zorg  voor  archeologische  resten,  informatie  naar  de bevolking, coördinatie bij de uitvoering van opgravingen, zorg voor lokale collecties…De Vlaamse Gemeenschap ondersteunt de Interlokale Vereniging waardoor Raakvlak een professionele kracht in dienst heeft, die ook voor de gemeente Knokke-Heist nuttig ondersteunend werk kan verrichten.

 

 

5. Oproep materiaal Carnaval

NB09-2006-11-carnavalVoor  het  carnavalsgeweld  in  Heist  in  februari  2007  losbarst  zal  Sincfala  een  nieuwe tentoonstellingsmuur openen in het Oude Schoolgebouw. Kunstenaar Aimé Thouet zorgt voor een deel van de inkleding van de muur met een schilderij. Sincfala haalt uit de eigen collectie materiaal, maar doet ook een beroep op de inwoners van Heist om interessante stukken (foto’s, affiches, voorwerpen…) stukken in verband met het carnaval in Heist aan het museum te schenken of voor langere tijd in bruikleen te geven. Neem hiervoor contact op Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..  met Estelle Slegers, Erfgoedcoördinatrice, tel.: 050 530 730

 

 

6. Oproep Havens in de Zwinstreek 

NB09-2006-11-zeebruggeHavens  in  de  Zwinstreek.  Dat  is  de  titel  van  de  nieuwe zomertentoonstelling  voor  2007  in  Sincfala,  Museum  van  de  Zwinstreek  in Knokke-Heist.  Alle  (historische)  havens  komen  aan  bod:  Damme,  Hoeke,  Mude, Monnikerede, Sluis, Zeebrugge… Voor het invullen van deze tentoonstelling is het museum  op  zoek  naar  interessant  materiaal:  voorwerpen,  kaarten,  documenten, foto’s, film- en videomateriaal, getuigenissen… die nog geen deel uitmaken van de permanente  collectie  van  het  museum.  U  kan  het  materiaal  schenken  aan  het museum  of  het  voor  de  duur  van  de  tentoonstelling  in  bruikleen  geven.  De zomertentoonstelling zal lopen van 1 juli tot en met 14 oktober 2007.

Neem hiervoor contact op met Estelle Slegers, Erfgoedcoördinatrice, tel.: 050 530 730 of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..