In 1924 ontstaat het Zegemeer door ten noorden van de Kaiser Wilhelm II-batterij (waar nu Cultuurcentrum Scharpoord ligt) de Lispanne uit te graven. Het Zegemeer, dat zijn naam krijgt naar aanleiding van de overwinning van de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog, is het eerste grote project van de groep ‘Société Immobilière Knokke Balnéaire’ rond Joseph Nellens.

 

Pavillion-du-LacTwee jaar later begint de bouw van het Pavillon du Lac, zuidgericht aan het Zegemeer. In de Pavillon ligt ook een speelzaal. Op het meer vindt in 1929 een eerste internationale roeiwedstrijd plaats.


Na de Tweede Wereldoorlog opent in 1949 op de plaats van de Pavillon du Lac een nieuw luxehotel de deuren: La Réserve. Met zicht op het Zegemeer, een mooie tuin, golf en tennisvelden heeft het hotel alles wat exclusieve gasten verlangen. Het is dan ook hier waar de sterren, die in het Casino optreden, logeren.


Van 1974 tot 1976 staat de uitbreiding van La Réserve met een Thalasso-instituut centraal. Na een jaar blijkt dit niet de verhoopte voltreffer en meteen sluiten de deuren van het zeewaterkuuroord. Er breken moeilijke tijden aan en verschillende directeurs volgen elkaar in sneltempo op. Vanaf 2000 raakt de huisvesting verouderd. Na enkele jaren volgt de beslissing om het gebouw af te breken. Dat gebeurt in 2008. Sinds 2009 is de bouw van een nieuw luxecomplex begonnen.


Beluister de getuigenis van René Madry, voormalig maître d’hôtel van La Réserve, over de sterren van toen ter plaatse in het Museum alsook diens getuigenis over de toenmalige sfeer in het hotel.

 


louis-bobet-Joe-Dassin1976 - De Frans-Amerikaanse zanger Joe Dassin (1938-1980) in gesprek met Louison Bobet (1925-1983), Franse wielrenner en drievoudig winnaar Ronde van Frankrijk, tijdens de opening van het Thalassa-instituut La Réserve.

 

Felix-Labisse-Nellens-Louison-Bobet

 

Jacques Nellens (in witte smoking) met links van hem Felix Labisse en rechts van hem Louison Bobet.


In de tentoonstelling kunt u de getuigenis van Georges Rombout over de komst van de Thalassa in La Réserve beluisteren alsook een idee van Louison Bobet aan het adres van de familie Nellens. Druk er op de knop om de audiofragmenten te starten.