HomeActiviteitenActiviteiten 20082008 - Open Monumentendag - Inleiding

Danny Lannoy, Schepen van Erfgoed
Fons Theerens, Directeur Vrijetijd

2008OMD_campagnebeeldOpen Monumentendag is jarig! Het evenement bestaat 20 jaar en dat wordt gevierd met als thema 20ste eeuw. Een thema dat goed past bij de gemeente Knokke-Heist. Het Lokaal Comité heeft voor u als liefhebber van het onroerende erfgoed vier mooie en typische locaties uitgezocht: het Gemeentehuis van Heist, ’t Kasteeltje (voormalige Visserijschool) in Heist, de Watertoren in Duinbergen en Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke.

Voor het Gemeentehuis van Heist gingen architecten Bailyu en Langeraert hun inspiratie halen in het stadhuis van het Nederlandse Hilversum. Ze opteerden voor een strak en modernistisch gebouw op rechthoekig grondplan, met verschillende functies: loketten, administratie, kabinetten voor burgemeesters en schepenen, feestzaal, politiebureel en brandweerdiensten. Een toren zorgt voor de allure van een ‘stadhuis’.

Begin jaren 1920 verscheen aan de Kursaalstraat een waarachtig herenhuis. Aannemer Gustaaf Dejonghe kon het zich veroorloven. Architect Robert Neirynck tekende de plannen en de rest lijkt wel geschiedenis. Het gebouw, lokaal ook wel ’t Kasteeltje genoemd, is in Heist een blikvanger met een wirwar van stijlen, allemaal netjes uitgekiend door de oorspronkelijke eigenaar. Elke ruimte brengt de bezoeker in een andere wereld. Elke periode heeft een verhaal.

De Watertoren van Duinbergen is een klassieker in het programma. Maar ook voor de trouwe OMD-bezoeker zorgt deze majestueuze witte verschijning aan de rand van Park ‘58 (mag 50 kaarsjes uitblazen) nog steeds voor verrassingen. Medewerkers van het Waterbedrijf motiveren je voor een tocht van 216 trappen met als beloning een spectaculair vergezicht.

Architectuur en functionaliteit gaan hand in hand in Cultuurcentrum Scharpoord. Het is één van de paradepaarden van architect Paul Felix, gebouwd begin jaren 1970. De eerste steen van Scharpoord werd gelegd op 15 december 1971. Zoon Marc Felix nam enkele verbouwingen en uitbreidingen voor zijn rekening. In één adem pik je de tentoonstelling 100 jaar Compagnie Het Zoute mee!

In Duinbergen en Het Zoute (Prins Karelwijk) ontdek je al dan niet onder begeleiding van een gids twee uit het begin van de 20ste eeuw stammende urbanistische kaders.

Museum Sincfala - waarvan het Oud Schoolgebouw nog net werd gebouwd in de 19de eeuw - fungeert traditiegetrouw als centraal info punt. Met de intergemeentelijke archeologische samenwerking Raakvlak is een kleine dagtentoonstelling gerealiseerd over de pioniers van het archeologisch onderzoek in de gemeente Knokke-Heist.

Open Monumentendag is niet alleen voor liefhebbers van “oude” gebouwen een hoogfeest. Fietsen en wandelen komt er die dag ook aan te pas om alle locaties aan te doen. Toch niet zo sportief aangelegd of gaat het verplaatsen al wat moeilijker dan is er de Pajerotrein die de hele dag pendelt tussen alle locaties.

Maak er een monumentale dag van!

Terug