De barge

In aansluiting bij de voordracht van de heer J. Penninck over de Barge, ontvingen wij een drietal aantekeningen.

Van dhr Antoon Vermeersch:

Ook in de 19e eeuw was Lapscheure met Brugge en met Sluis verbonden door een regelmatige trekschuitdienst op het kanaal. De Barge was een boot met kleine vensterkens en gedekt met luiken, die getrokken werd door twee paarden. De uitbater was de koster van de Protestantse Tempel te Sluis. Rond de jaren 1880 vaarde de stoomboot; de Barge had niet veel meer te doen en verdween.

Tot voor de oorlog 14/18 werden de goederen vervoerd door Pol De Weerdt, met een kamion overdekt met een groot zeil. Pieter Timmerman had een soort diligence. De boerinnen plaatsten hun botermanden er boven op. Zij zaten binnenin gezellig te kouten. De reis geschiedde iedere zaterdag en soms de woensdag.

Van dhr Antoon Verminck:

Moerkerke had ook een Barge op de Gentse Lieve. In 1655 vaarde dit marktschip van Middelburg (O-Vl) naar Brugge. Het legde aan bij de steiger van Moerkerkebrug even voor de middag. Daar werden personen en goederen opgenomen. Te Brugge werd geankerd aan de kaai van de Koornmarkt (nu de Vismarkt) van waaruit het beurtschip rond 3 uur terugvaarde op de Reie tot Damme en van daar op de Lieve, al over Moerkerke naar Middelburg.

Omstreeks 1800 had Moerkerke een Barge die elke vrijdag op Gent vaarde en elke zaterdag op Brugge. In 1845 werd de vaart op Gent geschorst door het graven van de Leopoldsvaart. De Lieve naar Damme verzandde en 3 à 4 jaar later verdween ook de beurtdienst op Brugge.

Van dhr Germain Vandepitte:   

Hij verwijst naar de "Almanak en Wegwijzer" van Brugge anno 1913. Daarin staan alle nuttige inlichtingen over al de beurtschepen, "Bargiën en Stoombooten", naar Gent, Oostende, Nieuwpoort , Sluis, Leuven, Antwerpen, Veurne, Ieper, Diksmuide en Duinkerke.

Daaruit lichten wij het volgende:

  • Gent: - Beurt Pardoen; Ch. Lescrauwaet-Galeyn, opvolger.
  • Regelmatige vervoerdienst tussen Brugge en Gent en vice-verca, door de moter en stoomvrachtbooten Henry, Vartje Knap en Victorina.
  • Kantoor te Brugge St.Catherinastraat 15L. Te Gent, Zuidkaai 11 (Brugse poort) - Vertrek uit Brugge den maand, dinsd, donderd, vrijdag en zaterdag 's middags.
  • Sluis: - Stoombootdienst Brugge-Sluis en tusschenliggende plaatsen, voor reizigers en koopwaren, vertrekt dagelijks uit Brugge en Sluis volgens den tijd van 't jaar.
  • Voor de Commissiên zich aanbieden te Brugge (buiten de Dampoort) Café Groot Noorwegen bij H. Depreeuw-Dezutter, te Sluis Café Wilhelmina bij A. Vlaeminck. Aansluiting met de tramkoetsen van en naar de Statie en de Groote Markt. 7 minuten van de Statie Brugge Noord.
  • Marktschip: - Aan de st. Catharinabrug. H. Van Severen, den zaterdag om 11 ure tot aan St. Jooris.

00000000000     000000000000000     00000000000

De barge

Redactie

Rond de poldertorens
1966
01
037-037
Achiel Calus
2023-06-19 14:38:19