Het kasteel Lembeke te Oostkerke

René De Keyser

In het Album Archivaris Dr. Jos De Smet verscheen een bijdrage betreffende het kasteel Lembeke. Hierin poogde ik de oorsprong van deze woning nader te verklaren, evenals de rol die ze vervuld heeft ten opzichte van het Zwin.

Nu heeft ons medebestuurslid en geduldige zoeker dhr. Maurits Coornaert in de rekening van het Brugse Vrije over het jaar 1488, het bewijs ontdekt dat het Brugse Vrije in genoemd jaar op het slot van Lembeke een militaire bezetting plaatste "ter bewaernessse van den Zwene”.

Het Brugse Vrije, evenals de stad Brugge zelf, verdedigde zich in die periode tegen Maximiliaan van Oostenrijk die zij niet wilden erkennen als regent over het graafschap Vlaanderen.

Zo het kasteel Lembeke in 1488 nog geschikt was om het Zwin te beveiligen tegen een inval van vijandige vaartuigen en tegen stropende soldatenbenden, dan zal ditzelfde versterkte kasteel die rol zeer zeker nog meer moeten vervuld hebben wanneer de Zwinoevers nog minder bewoond waren en de meer zeewaarts gelegen steden Hoeke, St-Anna-ter-Muiden en Sluis nog niet bestonden.

Dit duidelijk bewijs voor de rol die Lembeke heeft vervuld, is meteen de laatst bekende vermelding van het kasteel, dat in deze opstand, evenals zoveel andere kastelen en woningen in de streek, vernield werd.

____________________________

Rijksarchief Brugge, Registers Vrije nr. 226, rekening febr. 1488 - sept. 1488 f° 18 v°: “6 juni, gesonden sergeanten om te leggen opt slot te Lembeke ter bewaernesse vanden Zwene”.

Het kasteel Lembeke te Oostkerke

René De Keyser

Rond de poldertorens
1966
01
038-038
Achiel Calus
2023-06-19 14:38:19