Mededelingen
11. Nog over Rossekoten

René De Keyser

Op Damme schijnt een rossekot bestaan te hebben op de hofstede langs de Spegelsweg bij de Conduutput, nu bewoond door Rabout, vroeger door Lambertus Hobus en kinderen. Nadere gegevens ontbreken nog.

Verder moet zeker een rosmolen vermeld worden die eertijds in gebruik was op de hofstede Van Maele, Bredeweg 1 te Damme. Deze maalderij werd pas in de laatste jaren uiteengenomen en de maalstenen zijn terecht gekomen aan de ingang van de abdij  te Lo. Deze maalderij werd echter in beweging gebracht door een paardemolen gelegen buiten voor de maalderij. De maalderij zelf was ondergebracht in een rechthoekig gebouw van 6,90 m. bij 4,80 m. Het verschil met de ronde en achtkantige rossekoten zit in het feit dat de paarden niet rond de maalderij gingen, maar een manège in beweging brachten die bij middel van roeden de beweging overbracht naar de maalstenen.

Ook bij Daeninck op Lapscheure bij het Fort St-Donaas, bestond dergelijke maalderij en mogelijks werkte ook het achthoekig rossekot bij Verlinde op Oostkerke op die manier. Dhr. Johan Ballegeer wist te vertellen dat ook op Lissewege in de omgeving van de pastorie dergelijke maalderij bestond.

R.D.K.

---------00000        000000000         00000----------

Mededelingen: 11. Nog over Rossekosten

René De Keyser

Rond de poldertorens
1969
04
155-156
Achiel Calus
2023-06-19 14:38:19