8.  0ostkerke   -   Een Tiendenweg is geen Lijkweg

(Kortere memedelingen 1962-03)

René De Keyser

In een voorgaande bijdrage handelde ik over ‘s Abtsweg, die te Oostkerke de tiendenweg is geweest van de Sint-Kwintinsabdij. Langs deze weg werden de tienden naar het tiendenhof op Eyenbroeke van de vermelde abdij, gebracht.

De weg zelf was voorbehouden aan de noodwendigheden van het tiendenhof en mocht niet gebruikt worden als uitweg voor de nabijwonenden. Deze weg werd ook niet door het bestuur van de wateringen onderhouden, zoals alle andere wegen. De aanplantingen (met knotwilgen op sommige plaatsen) behoorde ook niet aan de wateringen, maar wel aan de aanpalende eigenaars.

De tienden werden echter afgeschaft door de Franse Revolutie op het einde van de 18e eeuw. Tengevolge daarvan is ook langzamerhand het bijzonder karakter van deze weg vergeten geraakt.

Bij oudere inwoners van Oostkerke is echter nog bekend dat ‘s Abtsweg geen volwaardige openbare weg was, want, zeggen ze, het was geen lijkweg! Dat wil zeggen dat langs deze weg de overledenen niet mochten ter kerke gevoerd worden voor de begrafenis. Om dit te bewijzen werden mij volgende gevallen uit de laatste jaren aangehaald. Het stoffelijk overschot van Guthago Verlinde, die begraven werd op het feest van zijn patroon 3 juli 1906, en die woonde op de hofstede bij “Den Driehoek”, alsook het lijk van Jozef Claeys, overleden de 27e augustus 1940, en die woonde op de hofstede “Het Polderhof”, beiden werden niet langs de kortere ‘s Abtsweg naar de kerk vervoerd, maar wel langs de bijna nooit gebruikte uitwegen die beide hofsteden hebben naar de kalsijde Oostkerke-Hoeke.

Sedertdien is spijtig genoeg ook dit gebruik vervallen. Bij de begrafenis van Oscar Van De Velde 1960 en van zijn echtgenote Gudula Dayer in 1961, die ook op de hofstede bij “Den Driehoek” woonden, werden deze beide overledenen langs “De Sabsweg” ter kerke gebracht.

00000000000000000000000000

0ostkerke - Een Tiendenweg is geen Lijkweg

René De Keyser

Rond de Poldertorens
1962
03
111-111
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32