11.    Varia - Kortere mededelingen 1962-03

a)        Landdag van het Nationaal Verbond voor Heemkunde.

Sint-Guthago was op de landdag vertegenwoordigd te St-Maartens-Laatem door onze Penningmeester Willy Theerens. Deze mooie septemberdag - wij waren in Aardenburg - liet hem de allerbeste indruk. Het Nationaal Verbond en zijn wakkere Voorzitter Dr. Joz Weyns, kunnen zich verheugen in een groeiende invloed en een stijgende belangstelling bij de Vlaamse mensen.

    b)        Koninklijk Bezoek.

De 18e augustus jongstleden werd Oostkerke vereerd met zeer hoog bezoek. Z. M. Koning Leopold en H. K. H. Prinses Liliane verbleven een dagje op het kasteel. De zaterdagnamiddag kon de Koning er zich in verkneukelen dat hij ongestoord en ongekend, door het mooie dorp kon rondslenteren, terwijl de Prinses een uurtje zat te keuvelen in de keuken van onze Voorzitter. Rene had ook het genoegen Koning Leopold rond te leiden op de overblijfsels van het oude kasteel, waarvoor de Vorst veel belangstelling toonde.

De zondagmorgen kwamen de Hoge Gasten in de kerk de Hoogmis bijwonen...; maar toen was het nieuws al uitgelekt. De mensen van Oostkerke waren vereerd en blij met dit bezoek en Burgemeester en Pastoor waren daarvan de tolken. Na de H. Mis verdween het Vorstelijk Paar, samen met Barones van der Elst, weer binnen het hekkentje van onze Voorzitter.

c)     Onze Dank aan...

De heer Guilliaume Van Pamel is een der laatst aangesloten Leden van Sint-Guthago en reeds miek hij zich heel verdienstelijk op zijn eigen manier. Hij is handelaar in sproeistoffen en schonk zo maar 10 liter van zijn specialiteit "Pentol” aan ons Poldermuseum te Lissewege, om het uitmijteren te bestrijden van de houten voorwerpen die aldaar tentoon gesteld zijn en bewaard worden.

   d)      Nog twee jaar ...

Een zwartkijker heeft voorspeld dat “Rond de Poldertorens” nog een paar jaar zal bestaan. Mogelijk...  Maar te oordelen naar de groei en de tegenwoordige bloei lijkt het niet erg waarschijnlijk. Toen Sint-Guthago vóór bijna 4 jaar geleden begon met 8 of 10 Leden, mieken we 20 exemplaren van een Poldertorentje van 18 bladzijden, zonder meer pretentie dan alleen ons eigen werk voor elkander te bewaren.

Vandaag moeten 180 exemplaren gemaakt worden, want het ledenaantal groeit voortdurend en er blijft van de verschenen nummers niets, geen nummertje beschikbaar. We moeten tevens ons best doen om niet telkens te ver over de 32 blz te springen. Ook het aantal Leden dat aktief meewerkt aan Rond de Poldertorens gaat zeker niet achteruit. We moeten dan ook de heren Danhieux, Vermeersch, Broeder Gaëtan, Ballegeer, Coornaert, Van Steene e. a. vragen wat geduld te willen hebben, als wij hun gewaardeerde bijdragen nog een beetje moeten laten liggen voor een volgend nr.

       e)     De Witte Molen van Lissewege.

In de laatste helft van september verscheen het Koninklijk Besluit waarbij de Witte Molen van Lissewege als monument wordt geklasseerd. Dat is vooral te danken aan ons Medelid Gemeentesekretaris Andre Cartreul, die zo geijverd heeft om de molen voorlopig te laten herstellen. Nu is ook deze mooie molen voor ons landschap gered. Dat moet ons aansporen om ook de laatste molen uit ons gebied die bedreigd wordt, die van Oostkerke, zo gauw mogelijk te doen aanvaarden door de Commissie voor Monumenten en Landschappen. Mogen wij ook op de daadwerkelijke medewerking van de gemeenteraad van Oostkerke rekenen?

        f)    En de Pomp van Sint-Anna-ter-Muiden.

Al wie ooit op het stemmige Plein van Sint- Anna stond te mijmeren, heeft de mooie pomp bewonderd die mede aan het schilderachtig plaatsje zijn rustige en landelijke atmosfeer bezorgt.

Maar het mos vreette de steen kapot en het uitzicht was een beetje zielig. Ga nu eens kijken wat onze heer van Catz daarvan heeft gemaakt. Door zijn toedoen werd de warme blauwe arduin geborsteld en gepoetst. Met eigen handen herstelde hij de slinger, herschilderde het oude wapen en het jaartal 1798, en bracht op de zuil en de bolvaas de zwarte versiering aan die het geheel prachtig rehausseert. De liefde is vindingrijk..., ook de liefde voor eigen heem. Proficiat Mr. van Catz. Nu zullen de toeristen niet alleen uw mooie bloementuin fotograferen, maar ook  “uw”  pomp!

00000000000000000000000000000

Kortere mededelingen - Varia - 1962-03

Redactie

Rond de Poldertorens
1962
03
116-117
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32