In Memoriam Meester Richard Schutyser

Op 7 oktober 1961 overleed te Sint-Andries de heer Richard Schutyser. Meester Schutyser is schoolhoofd geweest te Oostkerke vanaf 1 december 1915 tot zijn op pensioenstelling de 1 april 1945. Hierin was één onderbreking wegens ziekte, van 25 juni 1942 tot 1 september 1944.

Hij werd geboren te Oostkamp op 16 februari 1891 als jongste zoon uit een onderwijzersfamilie; ook zijn vader was schoolhoofd. De Meester behaalde zijn diploma te Torhout op 50 juli 1910. Hij behaald het bijzonder diploma "Handenarbeid op de Lagere School" te Gent op 27 april 1914, en deed dienst in de Lagere Aangenomen School te St—Andries als vast benoemd leraar, van 18 september 1910 tot 50 november 1915.

In deze periode trad hij op 1 mei 1914 te St—Andries in het huwelijk met Mejuffrouw Malvina Jonckheere. De Heemkundige Kring Sint—Guthago wil zijn gedachtenis in ere houden omdat, 1angs de Voorzitter om, de Meester veel heeft bijgedragen tot het ontstaan van deze Kring.

De belangstelling van Meester Schutyser voor de streekgeschiedenis werd in het bijzonder aangewakkerd door Z. E. H. Willems, toen pastoor te Oostkerke.

Alhoewel Z. E. H. Willems nooit iets publiceerde, was hij op de hoogte van de inhoud van het kerkarchief. Meester Schutyser had veel bijgedragen tot de redding van dit archief, wanneer gedurende de oorlog 14—18 op Oostkerke in bijna alle huizen Duitsers ingekwartierd lagen.

Met het eeuwfeest van België in 1930, gaf de Meester op eigen initiatief een reeks van 12 aanzichtkaarten van Oostkerke uit, die door veel toevallige bezoekers van het dorp gretig gekocht werden, maar nu helaas uitgeput zijn.

Wanneer steller van dit “in memoriam" in 1959 in dienst trad op het kasteel en belang begon te stellen in de geschiedenis er van, vond hij ih de Meester een toegewijde raadgever. Er werd verder gezocht en er werden plannen gesmeed. De wankele gezondheistoestand van Mr Schutyser, de ramp van 1944 die Oostkerke verwoestte, en het op rust gaan van de Meester naar Sint-Andries, waren er oorzaak van dat het voorlopig bij plannen bleef.

Eerst zou Z. E. Br. Gaëtan in Westkapelle die voordracht geven over de nieuwste gegevens betreffende de ontstaansgeschiedenis van de streek te noorden van Brugge. Ook de historische stoet die te Oostkerke uitging ter gelegenheid van het in gebruik nemen van de herbouwde kerk te Oostkerke bracht het zijne bij.

Van doorslaand belang was de ledige Davidsfondskas die terug nieuw leven werd ingeblazen door de vrijwillige giften bij twee bezoeken aan het Kasteel, waarbij ook Dhr. Willy Theerens aanwezig was. Eindelijk zou Z. E. H. Lowyck de beslissende stoot geven en de Heemkundige Kring in het leven roepen, wiens eerste werk het geweest is, het 8e eeuwfeest van de heiligverklaring van Sint-Guthago te vieren. Jammer genoeg stond de jonge Kring daarvoor alleen.

Intussen volgde Meester Schutyser de ontwikkeling van de Kring met grote belangstelling. Gaarne had hij de oude liefhebberij hernomen, maar de gezondheid wilde niet mede en liet de verplaatsingen niet toe.

Eenmaal op rust te Sint-Andries, zou hij nog het ambt van schatbewaarder van de kerkfabriek met zoveel ijver vervullen dat Mgr, de Bisschop hem daarvoor het Gouden Kruis van St Donatianus schonk. Wat de Meester deed, dat deed hij goed.

Is het hem niet mogelijk geweest rechtstreeks aan de Sint-Guthagokring mede te werken, toch moge zijn gedachtenis bij ons in ere blijven omdat hij lang voor het ontstaan van die Kring, er de grondslag hielp voor leggen.

God gedenke zijn ziele.
René De Keyser

Mededeling 1961-04: In Memoriam Meester Richard Schutyser

René De Keyser

Rond de Poldertorens
1961
04
149-150
2023-06-19 14:44:32