Uit de Gazette van Brugge (23 juli 1849)

Men schrijft ons uit Moerkerke:

Woensdag laetst, 18 july, was het gemeente Moerkerke in volle vreugd ter gelegenheid der plegtige inhuldiging van d.h.Louis Van Damme als burgemeester alhier. Ter dier gelegenheid was geheel het dorp en de er naer toe leidende straten met vlaggen, wimpels en festonen, versierd en geheel den omtrek leverde een verrukkende inzigt op.

De gemeenteraed en alle de verschillige maetschappyen onzer gemeente, met muziek aen het hoofd, hebben zich op bepaelde uer aan de Moerkerke-brug vereenigd van waer eene deputatie is afgeveerdigd om den heer Burgemeester van zyn huis af te halen.

Den heer Burgemeester is aen de Moerkerke-brug te midden den samengestelden stoet ontvangen en door verscheide aenspraken zoo van den heer eersten schepen, den heer pastoor, als de verschillende hoofden der maetschappyen begroet, waer na hem den wyn van eere is aengeboden en onder een luidruchtig toegejuich gedronken is geweest.

De leerlingen der lagere school hebben ook by de feest niet te kort gebleven, nemaer hebben ruimschoots het hunne willen bydragen, den heer Van Damme met eene aenspraek begroetende die een allen zeer aendoenelijk voorkwaem.

Den stoet, geopend door de douaniers in groote kleeding, en samengesteld uit het muziek, de maetschappyen en gilden der plaets, de wereld- en geestelijke overheden, en gesloten door een piket nationale gendarmery, is in het beste order onder het geluid der klokken en gebrom van het kanon tot het gemeentehuis gegaen, alwaer den heer eersten schepen onder het gejuich van alle de aenwezige tot de instellatie van den nieuw benoemden burgemeester is over gegaen, den welken ter zelfder tyd den eed van den heer Roose als hem vervangende schepen heeft ontvangen.

Het feest is des avonds met eene algemeene verlichting zoo van het dorp als van het gehuchte Moerkerke-brug gesloten geworden, en zal lang in het geheugen blyven der inwoners van Moerkerke, tevens dat het eene aengenaeme herinnering zal laten aen den heer Louis Van Damme die er het voorwerp van is geweest.

Eenen uwer bestendige lezers van Moerkerke.   J.D.

00000         000000000000         00000

Uit de Gazette van Brugge (23 juli 1849)

Redactie

Rond de Poldertorens
1966
02
072-073
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32