Mededelingen

Allen die het Zwaard grijpen

(J. Ballegeer, Uitg. Van In 1968)

Johan Ballegeer is eerst en vooral schrijver en pas op de tweede plaats historicus. Als auteur is hij een eminente verteller. Hij vertelt graag aan jonge mensen. Jonge mensen houden van fantazie en heldenlegende. Het jongste boek van J. Ballegeer  "Allen die het Zwaard grijpen"  is een zeer knappe vertelling van een taaie legende: Het legendarische leven van Willem Van Saaftinge, de monnik van Ter Doest, de held van Groeninge. Ge weet het al lang , maar door Johan verteld, leest ge het toch maar weer in één trek door ... en ge smekt er nog eens aan. Het boek maakt u 50 jaar jonger. De achtergrond is historisch, de geestdrift is echt, de verbeelding is rijk, de stijl is knap.

Koop het voor uw kinderen ... en lees het zelf!

J.R.

---------0000   00000    0000--------

In de Guthagofamilie

Na Heldelinde , Goedhart en Marleen, kwam op 10 februari 1969 de kleine Heilsoete het gezinsgeluk vergroten bij ons medelid R. Dewulf-Heus uit Groeninge, Brugge. Ons aller gelukwensen.

De heer Marc Lejeune uit het Mager Schorre te Knokke, was pas in de maand april bij St-Guthago aangesloten en reeds op 12 mei 1969 werd deze nieuwe vriend ons door de dood ontnomen. We delen in de rouw van zijn achtbare familie.

--------0000  00000   0000---------

Onze Siertegel 1959-1969

Ter gelegenheid van ons tien jaar bestaan, heeft het Bestuur van Sint­ Guthago een siertegeltje laten maken, waarvan elders in dit tijdschrift een verkleinde afdruk te vinden is. De siertegel meet 15 X 15 cm, met zwarte decor op lichtgrijze achtergrond. De Leden die zich dit mooie tegeltje willen aanschaffen kunnen het bestellen bij Mw. M. De Keyser, Dorp, Oostkerke (Damme) tegen de luttele prijs van 30 fr.

-------0000   000000    0000---------

Ontdek uw streek

Te  Damme  werd  een merkwaardig stuk bouwwerk blootgelegd. Toen in 1616 de Gentse Lieve binnen Damme werd  geleid, dwars door de nieuwe zevenpuntige vesting, liet men dit kanaal   achter het Stadhuis in de oude havengeul terechtkomen. Dààr werd een sas gebouwd in grote zware arduinstenen. Een groot deel van de vloer en van de muren van dit sas liggen nu bloot. Let er op hoe nauw die doorgang is en besluit daaruit hoe klein de binnenschepen waren in de 17e eeuw.

In de Standaard van 21 mei 1969 stond een mooie  tekening van de hofstede op de Driehoek te  Oostkerke. Voorzitter Rene De Keyser had de tekenaar Steven op deze schilderachtige hoeve  gewezen, wat ook bij de tekening vermeld stond. Onbetaalde reklame voor St-Guthagokring!

J.R.

Mededelingen: Allen die het Zwaart grijpen - In de Guthagofamilie - Siertegel - Ontdek uw streek

Redactie

Rond de poldertorens
1969
02
073-074
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32