Onze Familie

 Omdat het juist voorviel bij het verschijnen van Nr 1 van deze jaargang, heeft de redactie vergeten het afsterven mede te delen van ons Lid Herman Bos­sier. Wij hebben daarover ons trouw Lid, Ere-Stadsbibliothecaris, Walter Bos­sier, zijn broer, ons excuus aangeboden en ons leedwezen uitgedrukt. Toch willen wij hier bij al onze Leden in herinnering brengen deze gewaardeerde journalist die Herman was.

Meerderen onder ons kennen zijn opgemerkt werk "Pastoor Van Haecke". De heer Herman Bossier was geboren te Brugge in 1897 en hij overleed zeer onverwacht (een goeie maand voordien was hij nog op onze vergadering) op 4 maart 1970.

+ + +

Wij vernamen ook het overlijden van ons Lid dhr. Sylvain Roose uit Knokke. Hierbij bieden wij Mevrouw Roose-Tavernier de oprechte deelneming aan van al de Leden van Sint-Guthago.

+ + +

Op Allerzielendag overleed te Oostkerke Mevrouw Maria Cocquyt-Strubbe. Wij weten hoe diep-droevig Burgemeester Charles Cocquyt door dit onverwachte overlijden van zijn dierbare Vrouw is getroffen. Hij was van den beginne af een zeer goede vriend van Sint-Guthagokring en in deze zo pijnlijke ervaring willen wij hem een woordje van medevoelen en opbeuring toesturen. De Heer steune hem in deze zware beproeving.

KORT VERSLAG
Knokke, 15 november 1970

Het was een hondenweer. Toch was het ook opnieuw een dag van grote opkomst. Meer dan honderd aanwezigen. Dr. Jos De Smet sprak over Brugge 1900-10. Eerst een halfuurtje inleiding over het leven van onze ouders en grootouders in die dagen. In Brugge verschenen de eerste trams (ook paardentrams), de eerste fietsen en auto's. De mensen verhielpen zich met de stootkar, de huifkar, en rond 1900 ook met de hondenkar (zelfs als taxi’s!). De straten werden verlicht met schaarse gaslantaarns en de huizen met de petroleumlamp.

Aan de hand van 100 dia's, reproducties van oude prentkaarten en foto's werd dit alles geïllustreerd. We kregen een beeld van de kledij van die tijd, bij man en vrouw en kind, bij de rijke burgerij, het marktvolk, de werkmens. Door de aard van de foto's zelf staken al die dingen in het kader van de Brugse straten zoals ze er toen uitzagen: het Zand met station en maneuverplein, de Markt, de Steenstraat, volkswijken. Wat waren de mensen toen nog "thuis" op straat, nu heerst er de motor! Het was interessant dat er dikwijls een sterk contrasterend beeld kwam met een kleurdia gedurende de laatste zomer opgenomen van de toestanden van nu, We hebben het beter, veel beter nu. Zijn we ook veel gelukkiger?

Korte mededelingen en verslagen

Redactie

Rond de poldertorens
1970
04
162-162
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32