In memoriam de heer Firmin Roose

René De Keyser

Het meerdere deel van onze leden zal het langs de dagbladen vernomen hebben: de heer Firmin Roose overleed op 9 november 1973 in de St.-Lucas-kliniek te Assebroek. Hij was nauwelijks 54 jaar oud, maar hij presteerde in zijn al te kort leven enorm veel.

Het is hier niet de plaats om al zijn activiteiten op te sommen. Wij hopen dat zijn gevulde loopbaan moge geschetst worden door iemand uit de Vereniging voor Familiekunde, zoals hijzelf het zo dikwijls op een echt boeiende wijze voor anderen heeft gedaan.

Onze leden kenden de heer F. Roose vooral door zijn zeer bijzondere artikelen die hij schreef voor "Rond de Poldertorens". Het was immers zijn specialiteit om een familiegeschiedenis met de kleine maar toch zo kenschetsende bijzonderheden op een zo aantrekkelijke manier neer te schrijven, dat ze door iedereen zeer gaarne gelezen werden. Tezelfdertijd waren deze bijdragen echter streng historisch en wetenschappelijk verantwoord, zodat ze een blijvende waarde hebben.

Mr. Roose ging nooit overhaastig te werk; en eenmaal het onderzoek naar een bepaalde persoon of familie begonnen, rustte hij niet vooraleer hij alle bereikbare bronnen had onderzocht, en ook de gemeente, de straat en zelfs zo mogelijk het huis kende waar de bewuste persoon of familie had gewoond. Door deze nauwgezette manier van werken was Mr. Roose niet alleen één der beste familiekundigen, maar tezelfdertijd een zeer bevoegd heemkundige. Hij onderzocht in de archieven de landboeken, ommelopers van wateringen en gemeentearchief met zoveel ijver als hij de langdradige sta­ten van goed overlas en parochieregisters zonder tabels van het begin tot het einde doormaakte.

Iedereen die met hem in contact kwam, mocht zijn vriendelijke goedheid en dienstvaardigheid ervaren. In zijn zwaarste beproeving werkte hij verder zolang het enigszins mogelijk was. Wij verliezen in de heer Firmin Roose een trouw lid van St-Guthago, een ijverig medewerker aan "Rond de Poldertorens" en één onzer beste vrienden. Wij zijn hem uiterst dankbaar en voor zijn medewerking én voor zijn vriendschap.

We bieden aan Mevrouw Roose, geboren Suzanne Vandenbroele, en hun zes kinderen, alsmede hun ganse familie, in naam van al onze leden onze oprechte gevoelens van deelneming.

René De Keyser, voorzitter.

 **********

Bijdragen van de heer F. Roose, verschenen in "Rond de Poldertorens"

Een Uitvaart met hoogste Dienst te Oostkerke in 1775                             1969   nr 2

Matthijs Barton, peerdesmidt te Oostkerke                                            1969   nr 3

Rougier Vandenbroule, molenaar te Vijve Kapelle                                     1969   nr 4

De van Riebke's, meester-chirurgyns te Dudzele  1970   nr 1

De van Riebke's, meester-chirurgyns te Ramskapelle  1970   nr 2

Kleeragie en Huuscatheylte Oostkerke in 1584                                         1970   nr 3

Neringdoeners te Ramskapelle    1970 nr. 4

De Waeghemaeckerye te Platheule 1706-1789 1971 nr. 1

De financiële tribulaties van wagenmaker Jan Sette einde 18de eeuw 1971 nr. 2

Lapscheure 1796    1971 nr. 3

Steveninne Boussé, winkelierster te Blankenberge                                   1971 nr. 4

Heetbesem  1972 nr. 1

Jacques Van Riebeke ook "suricien" te Lissewege  1972 nr. 2

Tobias Neyts, waard in 't Gildenhuis te Oostkerke                                    1972 nr. 4

Mr. Roose gaf ook een zeer gewaardeerde en druk bijgewoonde voordracht over familiekunde voor de leden van Sint-Guthago, op 1 febr. 1971 te Westkapelle.

************

Pastoor Filip Dumon

In nr. 2 van deze jaargang van R.de P. verscheen een brief van Mr. Dumon.

Te Zedelgem, in de buitenmuur van de kerk , zit een arduinen steen : "Hiervooren rust den seer Eerw. Heer Phlippus Dumon Fs Joannes sluysmeester en Victoria Vandewaeter geboortig van Clemenskerke geweest 21 jaeren pastoor van Mannekensvere die onder het schrikbestier gevangen en met een groot getal andere priesters na de  Guyane vervoert sijn geweest waer sij bijna alle door de brandende hitte en gebrek overleden sijn. Hij nogtans is met eenen medegezel gelukkiglijk teruggekeerd ten jaere 1801 en in 1803 Pastor geworden van Zedelghem waar hij na uitstekende bewijs van zieliver voor sijne schaepen is overleden den 1 july 1811 oud 58 jaeren".

In memoriam de heer Firmin Roose

René De Keyser

Rond de poldertorens
1973
04
158-159
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46