Heemkundig museum Sincfala voor polder en visserij

Jacques Larbouillat

(Rapport ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen)

A. Activiteitenverslag, cultureel beheer 1973

  1. Opsporen van voorwerpen

Alhoewel de afdeling Polder en Ambachten reeds vele waardevolle en zeldzame stukken heeft verzameld, werd in de streek verder gezocht naar aanwinsten. Wegens plaatsgebrek in de toonzalen en een minder geschikte accomodatie van de bewaringsruimte, werd beslist voorlopig de nieuwe aanwinsten ter plaatse te laten. Deze zullen later opgehaald worden.

  1. Inrichting Museum

Gestart op het gelijkvloers , werden achtereenvolgens de trapzaal en de bovenverdieping als toonzalen ingericht. Verdere uitbreiding is voorlo­pig niet mogelijk. Bij de inrichting werd bijzonder aandacht besteed aan een rationeler indeling. Een beschrijving van de tentoongestelde voorwerpen werd ter plaatse aangebracht. Bezoekers deelden ons mede dat de hernieuwing als geslaagd mocht worden aangezien.

  1. Bewaring van de voorwerpen

Het is een bestendige zorg voor de Raad van Beheer om de haar toevertrouwde voorwerpen in goede staat te bewaren. Dit is een zeer moeilijke opdracht, voornamelijk gedurende de wintermaanden, om reden dat er geen aangepaste verwarmingsinstallatie in de lokalen is. Het is dan ook niet ongepast hier een woord van lof te betuigen aan het adres van de heer Albert Thieryn, stadswerkman, die met veel toewijding de te bewaren stukken behandelde.

  1. Bekendmaking museum

Door de leden van de Raad van Beheer werd met de beschikbare middelen de aandacht gevestigd van de toeristen en de liefhebbers voor geschiedenis en volkskunde op het bestaan van ons enige stadsmuseum. Tevens met het oog op een verdere uitbouw en doeltreffende werking van het museum, werd door leden van de Raad van Beheer bezoek gebracht aan museums van dezelfde aard.

B. Programma voor 1974

  1. 1974 is het folklorejaar

De aandacht van het breder publiek vestigen op ons stadsmuseum. Bij middel van een public relations actie in samenwerking met een publiciteitsfirma, die zal zorgen voor het lay-out en de technische uitvoering van een folder. Deze folders zouden verspreid worden over gans het land.

  1. Uitbouw van de visserij afdeling

Studie tot het laten vervaardigen van maquetten van vissersvaartuigen op schaal, op wetenschappelijk verantwoorde wijze.

  1. Projecten voor definitief museum

Aan het gemeentebestuur projecten voorstellen voor definitief inrichten van het Museum voor Polder en Visserij, met aangepaste accomodatie. Huidige beschikbare ruimte beschikt niet over de aangepaste accomodatie om het museum in de winter te laten functioneren.

Beheerder-penningmeester,
Jacques Larbouillat

ERRATUM : op blz. 48 par. 4 onder folio 111 lees : ververildenwerf i.p.v. verwildenwerf

Heemkundig museum Sincfala voor polder en visserij (Rapport ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen)

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1974
01
057-058
Vincent Willem
2023-06-19 15:26:46