In Memoriam Baron Emmanuel Van Der Elst

René De Keyser

Geheel onverwacht bereikte ons uit Brussel het treurig bericht van het plotse overlijden op 30 juni 1972, van Baron Emanuel van der Elst.

Alhoewel door meerdere Leden niet gekend, was hij toch een zeer trouw Lid vanaf het ontstaan van de Kring Sint-Guthago. Hij vroeg meermalen aanvullende inlichtingen over artikels verschenen in "Rond de Poldertorens". Evenals zijn verleden jaar overleden broeder Baron Jozef van der Elst, had ook hij een grote voorliefde voor Brugge en West-Vlaanderen.

Het doorgronden van de geest van het Vlaamse volk was zijn levenswerk.

Zijn publicaties zijn daarvan een blijvend bewijs. Bij veel van onze Leden bleven zijn werken echter onbekend wegens het feit dat, ondanks zijn grote genegenheid voor West-Vlaanderen, hij daarover alleen in de Franse taal kon schrijven onder de schuilnaam van Jean de Vincennes. Maar ook juist daardoor is zijn werk zo belangrijk, omdat hij op deze manier de geest en het leven van het West Vlaamse volk in zijn werkelijke gedaante kenbaar maakte bij een klas le­zers die de taal van ons volk onmachtig is.

De eenvoud en het geloof van de Vlamingen, twee deugden die hij zelf in hoge mate bezat, vormen het hoofdthema in zijn werken, die hij illustreerde met kleine historische gebeurtenissen van eeuwen terug. De Abdij van ter Duinen, de Boetprocessie van Veurne, Godelieve van Gistel, de Kerken van Brugge, het Sint-Janshospitaal aldaar, heeft hij op een weergaloze wijze voorgesteld aan zijn lezers. Zijn verdienste op heemkundig gebied is dan ook zeer groot.

Wij bieden in naam van het Bestuur van Sint-Guthago en van al de Leden, aan de edele familie van der Elst onze oprechte deelneming aan. Wij verliezen in Baron Emmanuel een zeer trouwe vriend.

René De Keyser,
Voorzitter

 

In Memoriam Baron Emmanuel Van Der Elst

René De Keyser

Rond de poldertorens
1972
04
102-102
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46