In Memoriam Meester Jozef Bostoen

Jos Rau

Op 1 juli 11. is ons één van de allereerste Leden van de Kring ontvallen: ons aller vriend Meester Bostoen. Hij werd geboren te Moerkerke in een zeer kinderrijk gezin, op 25 maart 1895. Jarenlang was hij onderwijzer te Westkapelle: een paar generaties Westkapellenaars zijn door zijn klas gepasseerd.

Was er wel één mens in heel de omtrek die de opgeruimde, vriendelijke Meester niet kende? Want zelfs toen hij zijn ambt als onderwijzer had neergelegd, bleef hij tot voor een paar jaren al zijn tijd besteden in de dienst van zijn medemensen.

Toen de Heemkundige Kring St-Guthago werd opgericht was Meester Bostoen, na ons Bestuurslid Willy Theerens, de allereerste Westkapellenaar die aansloot. En we mogen zeggen dat de meeste Westkapellenaars en de Sluizenaars die later bij de Kring kwamen, deze leerden kennen in doel en werking langs hem om.

Stil, zonder aanstellerij, deed hij al wat hij kon om St-Guthago te doen bloeien. Al onze activiteiten interesseerden hem en andersom waren wij allen telkens blij als wij Meester Bostoen - van de oude garde - in ons midden mochten begroeten.

We hebben hem nooit anders dan glimlachend gezien. Zijn eigen zorgen verborg hij om die van anderen te helpen dragen. Een waarlijk schoon mens is van ons heengegaan, een mens om van te houden. En dan nog zo plots, zo geheel onverwacht.

Het Bestuur van St-Guthago en al de Leden uit de omtrek van Westkapelle en Sluis buigen piëteitsvol over de gedachtenis aan deze goede Vriend van het eerste uur.

----------------------------------

Heel de Heemkundige Kring deelt eveneens in de rouw die drie dagen later ons Bestuurslid Charles Desmedt uit Dudzele heeft getroffen. Op 4 juli overleed zijn vader. Als aannemer was hij te Dudzele een gekend en geëerd persoon.

In de schone ouderdom van 79 jaar is ook hij te haastig heengegaan. Wij hebben van hem niets anders gehoord dan dat hij een zeer rechtschapen man was met een klare en vaste overtuiging on een diep geloof.

In naam van heel de Kring hebben wij onze Vriend Charles onze oprechte deelneming aangeboden.

In Memoriam Meester Jozef Bostoen

Jos Rau

Rond de poldertorens
1970
03
129-129
Achiel Calus
2023-06-19 15:26:46