HomeNieuwsNieuws 2012Expertisecentrum onroerend kerkelijk erfgoed van start – 4 februari 2012

 

parochiekerk-heistIn januari 2012 werd binnen het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) het ‘Expertisecentrum onroerend kerkelijk erfgoed’ opgericht. De oprichting kadert binnen de conceptnota ‘Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk’ die minister Bourgeois op 24 juni 2011 presenteerde. Hierin staan concrete beleidsadviezen en beleidsopties met betrekking tot het beheer en de (her)waardering van de parochiekerk beschreven. De oprichting, erkenning en uitbouw van een expertise- en informatiecentrum voor het onroerend erfgoed was een van de beleidsaanbevelingen.

Gemeenten, kerkbesturen, kerkelijke en burgerlijke overheden en andere betrokkenen kunnen bij het expertisecentrum terecht voor informatie over het beheer, de her- of nevenbestemming en de valorisatie van parochiekerken. Het expertisecentrum staat ook in voor advies en begeleiding tijdens (her)bestemmingstrajecten, biedt vorming aan en participeert in (internationale) netwerken. Het expertisecentrum ontwikkelt een werking die gericht is op alle erkende erediensten. Jan Jaspers is sinds 3 januari 2012 aangesteld als directeur van het expertisecentrum. Hij zal zich in eerste instantie bezighouden met het in kaart brengen van het landschap van de parochiekerken van Vlaanderen.

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. | www.crkc.be

Bron : Forum-Nieuws februari 2012 – Forum voor Erfgoedverenigingen