HomeNieuwsNieuws 2015Houtskooltekeningen dokter De Beir geschonken aan Museum Sincfala

 visserskoppen-vincent-leysenOp zaterdag 14 februari bezocht Vincent Leysen Museum Sincfala.  Vincent Leysen is de zoon van Jef Leysen die in 1946 de bekende visserskoppen van Heist op papier toverde.  Jef Leysen deed na de 2de Wereldoorlog z'n legerdienst en was in 1945 gekazerneerd in het door de oorlog beschadigde hotel Pavillon du Lac aan het Zegemeer van deelgemeente Knokke. Zijn opdracht was eenvoudig maar wel van levensbelang. Op de militaire stafkaarten dienden de mijnenvelden in Knokke-Heist aangeduid te worden.  De badplaats Knokke-Heist was dan ook opgenomen in de fortificaties van de Atlantikwall die een geallieerde landing moest tegenhouden.

Omdat deze klus snel door Jef geklaard was, had hij veel vrije tijd.  Af en toe nam hij een Duitse motor met zijspan die achtergebleven was in 1944.  Hiermee maakte hij ritjes naar Heist en kon hij z'n favoriete hobby beoefenen, namelijk het tekenen.

In totaal portretteerde hij 16 vissers. Deze tekenen hebben een grote iconografische waarde.  Zo werden o.a. Prume, Sisse Patjes en Pol van Maertjes op papier vereeuwigd.  Na z'n legerdienst werd Jef Leysen drukker en hij stierf op 6 mei 2014 op 94 jarige leeftijd.  Zoon Vincent Leysen is dan ook heel tevreden dat de portretten van z'n vader in het museum te bezichtigen zijn.

Wie deze fantastische vissersportretten in het echt wil zien, is dan ook van harte welkom in Museum Sincfala.