HomeNieuwsNieuws 2019Eerste Wereldoorlog op de monumenten in de Zwinstreek

De ‘Geschied- en Heemkundige Kring van de Zwinstreek Sint-Guthago’ publiceert het definitief werk over de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog op de monumenten in de Zwinstreek.

Op 31 januari 2019 werd in Museum Sincfala in Knokke-Heist de publicatie “Soldaten van de Zwinstreek uit de Groote Oorlog herdacht op de monumenten” voorgesteld. Auteurs zijn Marc De Meester en Eric Huys, bestuursleden van de Geschied- en Heemkundige Kring van de Zwinstreek Sint-Guthago.

monumenten wo1 boek

“Wij waren gestart met een studie naar sporen van de Spaanse griep in de Zwinstreek. Tijdens het opzoekwerk in de overlijdensakten stootten we regelmatig op de vermelding “Stierf voor België”, bij de naam van een militair of burger die tijdens de oorlog gesneuveld of terechtgesteld werd. De vele soldaten die vermeld staan op de monumenten en gedenkplaten in ons onderzoeksgebied konden daardoor definitief worden geïdentificeerd,” zeggen de auteurs.

Het boek begint met een inleiding over de oprichting van de oorlogsgedenktekens en over de Groote Oorlog 1914-1918, met speciale aandacht voor de mobilisatie. De verschillende fasen in de oorlog (de bewegingsoorlog, de loopgravenoorlog, de bevrijdingsoorlog) komen aan bod met speciale aandacht voor het aantal militaire slachtoffers uit de Zwinstreek. En zelfs nadat de wapens zwegen, op 11 november 1918, stierven er nog verschillende soldaten ten gevolge van die oorlog.

Van de 776 soldaten van wie de naam op de monumenten staat is ongeveer 21% overleden ten gevolge van een ziekte en niet door verwondingen. In deze publicatie is ook voor elke gemeente terug te vinden hoe groot het verlies was ten opzichte van de gemiddelde bevolking.

Per gemeente krijgt elk monument een uitvoerige beschrijving, met vermelding van de ontwerper en de uitvoerder was en de datum van de onthulling. Van enkele militairen konden meer details bekend over hun overlijden worden achterhaald. Van de onthulling van het monument in Heist op 4 september 1921, met een grote stoet en verschillende toespraken is een reeks unieke foto’s teruggevonden. Deze foto’s zijn samen met krantenverslagen in het boek opgenomen.

De publicatie bevat een reeks tabellen waarin details over elke soldaat wiens naam op een monument staat, zijn terug te vinden. Hierdoor is het boek ook een monument op zich en een naslagwerk voor wie op zoek is naar gegevens over een gesneuvelde soldaat uit de Zwinstreek.

De gemeenten die aan bod komen in dit werk zijn Damme (Damme, Hoeke, Lapscheure, Moerkerke, Oostkerke, Sijsele, Vivenkapelle), Knokke-Heist (Heist, Knokke, Ramskapelle, Westkapelle), Blankenberge (Blankenberge, Uitkerke), Brugge (Assebroek, Brugge, Sint-Pieters-op-de-Dijk, Zeebrugge, Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Andries, Sint-Kruis, Sint-Michiels) en Zuienkerke (Houtave, Meetkerke, Nieuwmunster, Zuienkerke).

Praktische gegevens:

Foto: Anne-Marie MaertensHet boek “Soldaten van de Zwinstreek uit de Groote Oorlog herdacht op de monumenten” omvat 220 pagina’s en werd uitgegeven als de nummers 2 t/m 4 van de 60ste jaargang van het tijdschrift “Rond de Poldertorens”.

Het kan besteld worden door bij Eric Huys: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. en 30,00 euro (5,00 euro verzendingskosten inbegrepen) over te schrijven op rekening BE82 8601 0615 5768 van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago, met vermelding “Boek soldaten monumenten”.

Het boek is ook verkrijgbaar voor 25 euro in Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist (tel.: 050 530 730, e-mail:Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.) en in Huyse de Grote Sterre, Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 Damme (tel.: 050 288 610, e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.).

Wie geen lid is van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago kan de aankoop van het boek combineren met een lidmaatschap voor het jaar 2019 en betaalt dan 40,00 euro (in plaats van 51,00 euro). Dit kan eveneens bij Eric Huys: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. en door 40,00 euro over te schrijven op rekening BE82 8601 0615 5768 van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago, met vermelding “Boek soldaten monumenten + lidmaatschap 2019”. Als lid van de kring ontvangt men jaarlijks 4 nummers van “Rond de Poldertorens”, maandelijks de Sint-Guthago Tijdingen en kan men gratis 5 lezingen bijwonen in Museum Sincfala en deelnemen aan 3 geleide bezoeken of wandelingen.

Meer info is te vinden op www.guthago.net