HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2007Binnen spelen. Buiten spelen. Géén vervlogen droom! Spelen van 1900 tot nu - van 16 december 2007 tot 20 januari 2008
 

 

 

vitrine_1900_web_klein.jpgDe 20e eeuw begint veelbelovend met een sterk geloof in de vooruitgang van techniek en wetenschap, al staat alles nog in zijn kinderschoenen. Ondanks de opkomst van de vrouwenbeweging bestaan er nog duidelijke taboes op het samenspelen van jongens en meisjes.

Traditionele kinderspelen, die al gekend waren in de tijd van Bruegel, worden ook nu nog vaak gespeeld. De straat en de natuur zijn hiervoor de plaatsen bij uitstek. Het bezit van industrieel vervaardigd speelgoed is doorgaans voorbehouden voor kinderen van de gegoede klasse. De meeste kinderen maken hun speelgoed zelf met materiaal dat ze kunnen vinden (voddenpopjes, voetballen van lompen, enz.). Vanaf hun veertiende gaan kinderen vaak mee werken, waardoor de kindertijd over het algemeen vroeg wordt afgesloten.

Nieuwe soorten speelgoed zoals Meccano, de teddybeer, de diabolo en het tergende ‘Mens erger je niet’ komen op de markt en worden al snel echte klassiekers.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog heeft ook gevolgen voor de speelgoedsector. Tijdens de oorlog worden vele fabrikanten immers ingeschakeld in de oorlogsindustrie.

 

Vorige pagina  /  Naar hoofdpagina  Volgende pagina