HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2007Strand / 2007 - Binnen spelen. Buiten spelen. Géén vervlogen droom!

Papieren bloemen

strandbloemen1_web_kleinHet fenomeen van een winkel met bloemen in crêpepapier op het strand vind je niet buiten de grenzen van onze kust. Trok jij ooit met een emmer vol met schelpen op koopjestocht? Dan zal je het beamen. Dit strandgebeuren is voor kinderen heel leerzaam. Als je er met anderen begint over te praten, komen de herinneringen zo weer boven....

Betalen
Daar wordt vaak de jongste voor gekozen, want die heeft de kleinste handen.

Ontvangen
Daar wordt de oudste voor aangesteld, want die heeft de grootste handen.

Kopen en verkopen
Als je zelf bloemen ging kopen in een winkel, drong je er bij hen op aan om ook langs te komen naar jouw winkel.

Transport van de valuta
Vroeger was dit in emmers, er was een periode waarin de kinderen met de ronde tonnen van waspoeder over het strand zeulden... Nu zijn het vaak plastic zakken die de kinderen gebruiken.

Geld
Schelpen moeten droog zijn, gezeefd èn er mogen geen mosselen tussen steken! Afhankelijk van de locatie van de kust kan het dat het type schelpen dat aanvaard wordt wijzigt.

Welk betaalmiddel
Er is een verschil in betalen voor de bloemen in de diverse badplaatsen. Op de ene plaats worden de bloemen verkocht per handje, op de andere plek dan weer met zoveel zaagjes (couteaukes) , zoveel torentjes, zoveel zeeboontjes…

Papiersoort
Crêpepapier van goede kwaliteit. Bloemen maken uit servetten was 'not done'.

Zelf papieren bloemen maken

strandbloemen2_web_kleinStap 1 – Het hartje van de bloem
Knip een stuk crêpepapier van ongeveer 30 x 30 cm af. Vouw dit vier keer tot een kleiner vierkant. Neem een houten stokje en plaats dit in het midden van het gevouwen crêpepapier. Vouw het papier rond een uiteinde van het stokje en maak vast met een stukje ijzerdraad.

Stap 2 – De bloemblaadjes
Kies een kleur crêpepapier, knip een strook van ongeveer 5 cm breed en 30 cm lang af. Rek één zijde van het papier uit en wikkel de strook gefronst rond het stokje. Maak goed vast met een stukje ijzerdraad. Herhaal dit een paar keer met telkens een andere kleur crêpepapier dat steeds breder is. Gebruik je fantasie voor een mooie bloem!

Stap 3 – De stengel
Neem een stuk groen crêpepapier van ongeveer 2 cm breed en 30 cm lang – of neem het groene plaklint – en wikkel het rond de steel van de bloem. Begin bovenop de ijzerdraad en maak onderaan vast met een stukje plakband.

Zandkastelen

zandkastelen3_web_klein zandkastelen2_web_klein zandkastelen4_web_klein zandkastelen1_web_klein