HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2016Tentoonstelling - Herboren strandsouvenirs - 1 maart - 12 juni 2016

Studiofotografie van 1870-1930
Met actueel werk van Tom De Visscher

tt strandsouvenirs affiche 240Fotografie de l’Etoile, Photographie Eclair en Photographie Viennoise: het zijn enkele namen van fotostudio’s langs de Belgische kust aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Fotograferen is nog een magisch ‘metier’ en de rijkere burgerij laat langs de kust wondermooie eclectische villa’s bouwen met zicht op zee. Met grote camera’s vereeuwigen de fotografen de rijkere burgerij.

De fotograaf behandelt zijn klanten met de nodige egards. Hij plaatst ze als levende medeobjecten tussen treffende attributen: van een schepje met emmertje voor de kinderen tot een nagemaakte strandsloep en badkar. Er komen zelfs opgezette ezels en paarden aan te pas. Een geschilderd decor van zee en strand doet dienst als achtergrond. Soms ligt er zelfs een dikke laag strandzand op de vloer. Helemaal anders dan het ‘klik en klaar’ van nu.

In Museum Sincfala kunt u deze tentoonstelling ontdekken waar u van nostalgische portret- en decorfoto’s kunt genieten die gemaakt zijn vanaf de jaren 1870 tot de jaren 1930. Fotograaf Tom De Visscher maakt op basis van een selectie uit de reeks oude studiofoto’s nieuwe foto’s met aangepaste attributen op het strand zoals het er vandaag uit ziet. Erfgoeddeskundige Estelle Slegers Helsen schrijft het verhaal van de geschiedenis en de fotografen die werkten en ook vaak woonden aan de kust.

 
In een nagemaakte oude studio-opstelling kunnen museumbezoekers zichzelf fotograferen en de tentoonstelling mee vorm geven door deze op te sturen naar Museum Sincfala.  Deze zullen gepost worden op de Facebookpagina van het museum.  Wie de meest originele foto maakt, krijgt een fotoshoot met Tom De Visscher cadeau!
 
Wanneer?  1 maart 2016 - 12 juni 2016 - 10:00-12:00 en 14:00-17:30 uur - Toegang gratis