HomeActiviteitenActiviteiten 2009Open Monumentendag - zondag 13 september 2009

campagnebeeld_omdHet thema voor dit jaar is Zorg. Van 10 tot 18 uur bezoekt u gratis de volgende gebouwen onder leiding van een gids:

Klik hier voor meer Praktische informatie

heist_kerk_vissers_detailSint-Antonius Abtkerk– Sint-Jozefstraat 1 (Heist)
11 tot 18 uur – doorlopend rondleidingen met gids

Deze neogotische parochiekerk (1871-1875) werd gebouwd in een toen sterk groeiende vissersgemeenschap, als vervanging van de vroeggotische kerk in het zuiden van Heist (Koudekerke). In de kerk gaat er bijzondere aandacht naar het (zielen)heil van de (voormalige) vissers en hun families, en naar de collectie Sint-Antonius Abt-beelden en -relicten.

 knokke_begraafplaats_ingangSint-Helenabegraafplaats – De Klerckstraat  (Knokke)
10 tot 18 uur – doorlopend rondleidingen met gids

Deze begraafplaats uit 1929 ligt op wandelafstand van de Sint-Margaretakerk. Ze bevat de graftomben van o.m. de kunstschilders Paul Parmentier, Louis Ludwig en Pierre Henri Bayaux, monseigneur Lagae, burgemeester Frans Desmidt, pastoor Leo Bonte, Marie Siska en Leander Waeghe. Het gaat om monumentale en veelal met zin voor kunst ontworpen grafmonumenten. Merkwaardig arduinen kruis aan de ingang.

knokke_waterbedrijfGemeentelijk Waterbedrijf – Helmweg 23 (Knokke)
10 tot 18 uur – doorlopend rondleidingen met gids

Het gebouw van het Waterbedrijf vertelt de unieke geschiedenis van de waterdistributie in de badgemeente Knokke-Heist. De voormalige fusiegemeenten Knokke en Heist hebben steeds ingestaan voor een zelfstandige watervoorziening. Het bedrijf voor het grondgebied Knokke aan de Helmweg werd opgericht (1913) door de Compagnie Het Zoute en overgenomen (1919) door het gemeentebestuur.

knokke_saint-george_buitenSaint George's Anglican Church – Zoutelaan 77 (Knokke)
10 tot 17 uur – doorlopend rondleidingen met gids

Kerkje met neogotische inslag (1911) naar een ontwerp van architect Dujardyn. De Duitse bezetter gebruikt de kerk tijdens W.O. I als paardenstal. Ook daarna doet het dienst voor het Belgische leger als stalling. Deze elementen zijn nog zichtbaar. In 1926 komt er het gekanteeld torentje bij. Een bombardement tijden W.O. II veroorzaakt grote schade. De kerk wordt in 1953 grondig gerestaureerd en heropend.

knokke_thuiszorg_buitenKantoor Thuiszorg/Familiezorg West - Vlaanderen - Albertlaan 65 (Knokke)
10 tot 18 uur – doorlopend bezoekmogelijkheden

Dit statige herenhuis (1929) in villastijl is gebouwd als notariswoning voor J. Stroobandt, voormalig schepen en gemeenteraadslid van Knokke. Het gebouw bevat zowel binnen als buiten art decogetinte elementen, zoals een opvallend concave gevel met contrasterende rode bakstenen en witgeschilderde geblokte bepleistering rond de raamvlakken en een centrale traphal met een sierlijke ijzeren lening.

ramskapelle_begraafplaatsSint-Vincentiuskerk en omliggende begraafplaats - Ramskapellestraat (Ramskapelle)

10 tot 18 uur – doorlopend rondleidingen met gids

Centraal in dit pittoreske beschermde dorpsgezicht staat de sobere maar statige kerk. Het kerkhof bevat grafstenen vanaf het eind van de 19de eeuw tot op vandaag. Ze liggen temidden van rode en groene beuken en oudere leilinden. Binnen de kerkhofmuur is er een ommegang met kapelletjes (tweede kwart 20ste eeuw). Een grote hardstenen gedenkplaat herdenkt de slachtoffers van WO I.

westkapelle_kerk_buitenSint-Niklaaskerk – Dorpsstraat  (Westkapelle)
11 tot 17.30 uur – bezoekmogelijkheid

Al meer dan 800 jaar is Sint-Niklaas een zelfstandige parochie. Centraal op OMD staat een reeks grafzerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Rondom de kerk staat een geleide lindenrij en is er een ommegang met vijf bakstenen kapelletjes ter ere van Livinus.

westkapelle_begraafplaats_algemeenGemeentelijke Begraafplaats – Westkapellestraat  (Westkapelle)
11 tot 17.30 uur – bezoekmogelijkheid

Op de oude begraafplaats (1896-1897) niet ver van de Sint-Niklaaskerk staat een merkwaardige collectie gietijzeren kruisen (begin 20ste eeuw), arduinen grafmonumenten (vanaf de jaren 1930) en een oorlogsmonument (1944). Het fraai omhaagde perceel kreeg een grondige onderhoudsbeurt in 2007. Het heeft een centrale gang die uitgeeft op een begroende graflegging met daarop een kruis.

Infopunten

  • Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Pannenstraat 140 - 8300 Knokke-Heist - 050 530 730
  • Toerisme kantoor Knokke - Zeedijk 660 - 8300 Knokke-Heist - 050 630 380

 Toeristische treintjes:

De Pajerotrein verzorgt de verbinding tussen Heist, Ramskapelle en Westkapelle. Het toeristisch treintje rijdt een parcours tussen Heist en Knokke.  U kunt er op- en afstappen wanneer u wilt. De rit is gratis.

Open Monumentendag in Knokke-Heist is een organisatie van het gemeentebestuur van Knokke-Heist onder voorzitterschap van de heer Danny Lannoy, Schepen van Stedenbouw, Ruimtelijke Ordening en Erfgoed.

OMD - Lokaal Comité Knokke-Heist
Erfgoedcoördinatrice - Estelle Slegers
Pannenstraat 140 - 8300 Knokke-Heist
050 530 730 - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

De lokale brochure Open Monumentendag 2009 Knokke-Heist is gratis te verkrijgen aan de balie van verschillende Gemeentelijke diensten. De dag zelf kan je ze ook meenemen op één van de locaties.

 Vanaf dit jaar werkt de gemeente Knokke-Heist voor Open Monumentendag ook samen met de gemeenten Damme en Maldegem, en de gemeente Sluis ( Open Monumentendag is in Nederland op 12 september). Klik op de naam van de gemeente voor meer informatie.

Zoekt u algemene informatie over Open Monumentendag Vlaanderen? Klik dan hier.

Een suggestie voor een te volgen route tijdens OMD 2009 in Knokke-Heist vind je hier http://www.routeyou.com/route/view/148308