HomeActiviteitenActiviteiten 2013Zondagbabbel - Naar IJsland: Een verhaal vol heroïek door Katrien Vervaele - Zondag 22 september 2013

 

banner-programma-omd

Infopunten

  • · Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, Heist, 050 530 730
  • · Toerisme Knokke, Zeedijk 660, Knokke, 050 630 380
  • · For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91, Ramskapelle, 050 68 71 30

Knokke

Villa Altena

villa-altena-knokke-02Albertlaan z/n | 10u-18u, met doorlopend gidsbeurten.

Graaf Camille de Borchgrave d’Altena gaf architect Ed. Pelseneer de opdracht voor de bouw van deze prachtige villa. Het neoclassicistische  pand uit 1929-1930 heeft een strakke gevel. Arduin verlevendigt het gebruik van de baksteenbouw.  In 1977, na de verkoop aan de Belgische Staat, wordt het een internaat.

Sint-Magaretakerk

Sint-Margaretakerk_HelewoutorgelPastoor Opdedrinckplein z/n, Knokke | 11-18u, met doorlopend gidsbeurten

Deze basilicale kerk met haar sobere en strakke architectuur, een ontwerp van de Antwerpse architect J. Ritzen, werd in 1958 afgewerkt. Opvallend zijn de opengewerkte toren en de voorgalerij. De kerk heeft twee orgels: een groot nieuw orgel gebouwd door orgelmakers Loncke (1996) en een kleiner instrument van de hand van Nicolaas Helewout (1631). Met een kindvriendelijke gids. | I.s.m. Kerkfabriek Knokke.

Kalfmolen

kalfmolen-knokkeGraaf Jansdijk 236, Knokke | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten door de molenaars

Deze beschermde molen (ca. 1670?), een open houten standaardmolen, bepaalt het beeld van de Graaf Jansdijk. De huidige molen is genoemd naar de vlakbij gelegen herberg Het Kalf, zoals ook de wijk sinds de 19e eeuw heet. De twee kersverse molenaars geven deskundige uitleg. Bij winderig weer wordt graan gemalen.

Duinbergen

Watertoren Duinbergen

watertoren-duinbergen-03Arcadelaan z/n | 10u-18u, met doorlopend gidsbeurten.

Stevig met de tenen in de zandgrond geplant, rijst het slanke silhouet van de Duinbergse watertoren fier uit boven het groene bladerdak van Park '58. Bij het binnenrijden van Knokke is hij het vertrouwde baken dat je welkom heet. Een kraan opendraaien en het water overvloedig zien stromen is zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks bij stilstaan. Maar achter dit kraantje zit een ingewikkeld proces verborgen waarin de watertoren een welbepaalde rol vervult.

 

Heist

Museum Sincfala

museum-sincfala-heistPannenstraat 140, Heist | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Rond de vorige eeuwwisseling was één op de vijftien woningen in Heist een herberg. Met heimwee zullen velen terugkijken naar de foto’s van gebouwen en verhalen van cafébazen en bazinnen.  Naast deze tentoonstelling leert men ook de geschiedenis van de Zwinstreek en het leven in het oude vissersdorp ‘Heyst’ kennen.

 

‘t Kasteeltje

tkasteeltje-heist-02Kursaalstraat 51 | 10u-18u, met doorlopend gidsbeurten.

Gustaaf Dejonghe was de eerste Heistenaar die zich een waarachtig herenhuis kon veroorloven. De bouwplannen van architect Robert Neirynck werden in 1921 uitgevoerd. Schrijnwerker Jules Rotsaert verzorgde het vakwerk uit prachtig eikenhout. Italiaanse vaklui stonden in voor de mozaïekvloer in de hal. In 1947 kocht de Staat het domein aan en ging de Rijksvisserijschool van start.

Ramskapelle

For Freedom Museum

ramskapelle-for-freedom-museumRamskapellestraat 91-93, Ramskapelle | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Dit museum belicht de bevrijding van de Zwinstreek in het najaar van 1944, een intens conflict tussen de Duitse bezetter en de hoofdzakelijk Canadese bevrijders. In de tuin liggen de wrakstukken van vliegtuigen die zijn opgegraven door het archeologisch team van de Belgian Aviation History Association. | www.forfreedommuseum.be.

Molen van Callant

molen-van-callant-ramskapelleRamskapellestraat z/n, Ramskapelle | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten en aanwezigheid van molenaar

Deze spierwitte bergmolen (1897), met onderdelen van een oudere staakmolen die al in 1461 wordt vermeld, staat aan de rand van een pittoresk polderdorp. Hij is in 1999 als monument beschermd en de omgeving als dorpsgezicht. In 1912 werd hij uitgerust met een motor om ook op windstille dagen te kunnen malen. De molenaar vertelt met passie over de molen en zijn restauratie.


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2013

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 8 september 2013

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 14 en zondag 15 september 2013Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Villa Altena

Sint-Magaretakerk

Kalfmolen

Duinbergen

Watertoren Duinbergen

 

Heist

Museum Sincfala

‘t Kasteeltje

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2013 Knokke-Heist