HomeActiviteitenActiviteiten 2017Zondagbabbel - De M(W)ilde weldoener - Het bezit van Ten Duinen en Niklaas De Roover in de vroege 19de eeuw - zondag 22 oktober 2017

niklaas de roover foto Steinmetzkabinet bruggeLezing op zondag 22 oktober 2017 om 10 uur door Jan Van Acker

In 1833 stierf Niklaas De Roover, de allerlaatste cisterciënzermonnik van de vroegere Duinenabdij. Hij was de enige beheerder van het omvangrijke abdijbezit, ontstaan uit de fusie van de abdijen Ter Doest en Ten Duinen in de 17de eeuw en deels gered tijdens de Franse Periode.

Na zijn overlijden werd de waarde op meer dan een miljoen Belgisch frank geschat.
Met dat bezit had hij de voorbije jaren allerlei kerkelijke instellingen bedacht, vooral in wat nu het bisdom Brugge is. Sommige historici beschouwen hem als “een gezochte geestelijke suikernonkel”, wiens deur platgelopen werd om steun. “Weldoener van het bisdom” zegt het opschrift bij een portret terecht. En “kwaaddoener van zijn orde”, voegden anderen er aan toe…
Welke titel verdient Niklaas De Roover nu? Is hij inderdaad de milde of wilde weldoener geweest? Wie kon op zijn gunsten rekenen? Hoe ging deze intrigerende religieus te werk en wat dreef hem?

Hoewel er al goede studies aan De Roover gewijd werden, heeft verder onderzoek belangrijke aanvullingen en correcties opgeleverd. Die schaven dat soms ongenuanceerde beeld bij en werpen een licht op een man die vaak als heel middelmatig omschreven is, maar op het einde van zijn leven een bestemming moest geven aan het aloude fortuin van Ten Duinen en Ter Doest.

Jan Van Acker, wetenschappelijk medewerker van het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde, licht dit toe in een boeiende lezing.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Ptoegang-felix-timmermanstraat-37laats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)