HomeActiviteitenActiviteiten 2017Zondagbabbel - De verdwenen havenstadjes Monnikerede & Hoeke - Een interdisciplinair landschaps-archeologisch onderzoek - zondag 26 november 2017

hoeke kerk sint jacob de meerdereLezing op zondag 26 november 2017 om 10 uur door Jan Trachet

Meer dan twee jaar geleden kwam doctoraatsstudent Jan Trachet het opzet en de voorlopige resultaten van het UGent-onderzoeksproject ‘Middeleeuws Brugge en zijn voorhavens, een landschapsarcheologische bijdrage tot het Zwindebat’ een eerste keer voorstellen aan Sint-Guthago.

Ondertussen is het onderzoeksproject afgerond en komt Jan Trachet graag zijn finale bevindingen presenteren.

Hoewel het project verschillende vol- en laatmiddeleeuwse sites heeft onderzocht, zal er vooral gefocust worden op de verdwenen havenstadjes Monnikerede & Hoeke. Op beide sites heeft de integratie en confrontatie van traditionele bronnen en technieken met innovatief interdisciplinair landschaps-archeologisch onderzoek immers geleid tot spectaculaire resultaten. In de presentatie wordt getoond hoe archeologen, historici en bodemkundigen met de hulp van drones, bodemsensoren, en molshopen (!) de topografie van verdwenen haven hebben kunnen reconstrueren.

Opmerkelijke vondsten, zoals een kleine zegelstempel of een groot aantal rolkeien, geven dan weer een uniek inzicht in het reilen en zeilen van deze verdwenen en vergeten middeleeuwse havens aan het Zwin.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Ptoegang-felix-timmermanstraat-37laats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37 (klik op de foto voor Google streetview)