HomeActiviteitenActiviteiten 2021Zondagbabbel - Kroniek uit Knokke - Het dagboek van Leopold Devos 1872-1913 - Zondag 24 oktober 2021

Lezing op 24 oktober 2021 door Danny Lannoy

hotel le cygnex640Basis van de lezing is een artikel uit Rond de Poldertorens van 1960 opgetekend door Dr. Jos Desmet over het dagboek van de Knokse Leopold Devos.

Danny Lannoy schreef in 1976 reeds in zijn eerste uitgave ‘Van Polderdorp tot Badplaats’ over de 19de -eeuwse historie van Knokke, zijn lievelingsperiode.

Leopold Devos, was kerkmeester, verzekeraar en winkelier die het dagelijkse leven onder de loepe nam…. Een bron van interessante gegevens uit de parochie Knokke, een afgelegen gehucht aan de Oostkust waar - het toch niet -  zo rustig bleek te zijn rond de kerktoren.

De politieke perikelen worden uit de doeken gedaan, tussen katholieken en liberalen en waar de liberale burgervader Sebastiaan Nachtegaele vooraan in de kerk zat.   

Er was onenigheid bij de verkiezingen met ongepast praktijken van enkele heethoofden. Kerkelijke plechtigheden, kermissen en feesten werden vermeld.

Er was ook een hevige ruzie tussen bakker Martijn Van Damme en herbergier Jan Neyts, met serieuze gevolgen.  Er waren problemen met het onderwijzend personeel gedurende de schoolstrijd van 1870 dat ook Knokke bereikte. 

Leopold verplaatste zich naar Brugge en in de provincie, maar hoe? De vuurtoren werd gebouwd, de Internationale dijk aangelegd.

Danny Lannoy probeert aan de hand van fotomateriaal zijn kennis te delen over het dagelijkse leven in Knokke dat zich stilaan ging focussen op het zomertoerisme.

Hij illustreert in feite het dagboek van Leopold Devos.

Praktische informatie

Reservatie is verplicht. Dit kan via het telefoonnummer  050 530 730

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro
Na de lezing bieden we je een drankje aan in Café Cultuur.

Plaats

Leeszaal Bibliotheek  Scharpoord  (1ste verdieping)
Maxim Willemspad 1
Knokke-Heist