HomeNieuwsNieuws 2010Schenking 16mm-films en videoproducties Lucien Henneman

henneman_foto-in-actieVia Stanley Verfaille kwam Museum Sincfala in het bezit van een groot deel van de video- en 16mm-filmproducties van Heistenaar Lucien Henneman (1928-2002). Het materiaal zal door een overeenkomst tussen Museum Sincfala en de Archiefdienst Provincie West-Vlaanderen daar in permanente bruikleen gegeven worden, omdat de archiefdienst over meer ruimte beschikt.

Het museum is op zoek naar één of meerdere personen die het geschonken materiaal zouden kunnen inventariseren. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met het museum.

Lucien Henneman – Biografie

Geboren op 28 juli 1928 te Brugge.
Overleden op 2 juli 2002 te Heist-aan-Zee.

Cineast Lucien Henneman liep school bij de Broeder Xaverianen in Brugge en was van in zijn jeugd gepassioneerd door film en fotografie. Hij volgde geen filmopleiding, maar als autodidact kende hij alle knepen van het vak. Lucien Henneman ontwikkelde aanvankelijk zijn filmtalent met het maken van natuurfilms waarvan ‘Tussen land en zee’, ‘De kokmeeuw’ en ‘Het Zwin’ enkele voorbeelden zijn. Hij monteerde zelf zijn films met een montagetafel die hij van het toenmalige BRT verkregen had. Soms liet hij zijn opnames monteren door een filmstudio in Kortrijk. Enkele van zijn 16 mm-films werden door de BRT uitgezonden, waaronder ‘Crescendo voor een dode stad’.

henneman_montagetafelLucien Henneman registreerde vooral de ‘dingen’, minder de ‘mensen’. Bij het in scène zetten had hij oog voor detail. Henneman was lid van de toenmalige filmclub van Knokke waar hij op de jaarlijkse Provinciale wedstrijden heel wat prijzen bij de ‘West-Vlaamse amateurcineasten, WEVAC’ wegkaapte. In Heist-aan-Zee stond hij bekend als een volksfiguur. Zijn filmvoorstellingen georganiseerd door de heemkundige kring Heyst Leeft in het kader van ‘een avondje Heist’ waren dan ook steeds een succes. In Zeebrugge was hij gekend om zijn grote belangstelling in alles wat de zeevisserij aanbelangde. Ook over dit onderwerp realiseerde hij een aantal films.

henneman_visitekaartje_rectoLucien Henneman was de tweede man van Mariette van voetbalspeler ‘Torten’ Goetinck. Ze woonde aan De Kinkhoorn in Heist-aan-Zee.