HomeNieuwsNieuws 2010Vlucht naar Penzance
cover-vlucht-naar-penzance70 jaar na de vlucht van onze vissers beschrijft journalist A.J. Beirens in zijn boek ‘Vlucht naar Penzance’ de verhalen van de Vantorres - de Musschen - en vele andere Heistse, Zeebrugse en Oostendse vissersfamilies verweven met de geschiedenis van de 2de WO. Het is een werk vol feiten en trieste en plezierige anekdotes over de vlucht, de zware rampdag van de Vlaamse vissers in Dieppe, vissersfamilies in Londen in de Blitz, gebleven vaartuigen, jonge vissers in Engeland bij de strijdkrachten, Vlaamse vluchtelingen op school, het leven en de problemen van kinderen en vissersvrouwen in Penzance en Brixham… Ook de vissersfamilies aan het bezette thuisfront komen aan bod, evenals de honger naar eten en de honger naar informatie, de ontspanning en de zelfredzaamheid van het vissersvolk en de bevrijding van Knokke en Heist. ‘Vlucht naar Penzance’ geeft ook aandacht aan enkele onbekende wapenfeiten van de Vlaamse vissers, zoals het begeleiden van de Goudvloot richting Afrika, en de rol die ze gespeeld hebben bij het veilig maken van de heroverde havens van Antwerpen en Zeebrugge. Vooral wil het boek voorkomen dat de diverse kleine en grote oorlogsverhalen van de vissers verloren gaan.

Het is op verzoek van zijn tante Gilberte, dat A.J. Beirens in 2003 de oorlogsverhalen van ‘de Musschen’ op band heeft opgenomen en er stukje bij beetje een boek uit gedistilleerd heeft. Beirens is geboren in een vissersfamilie, maar maakte zelf zijn weg bij ondermeer Engelstalige radio-omroepen en als nieuws-correspondent voor onder meer de VRT en BBC Radio Kent.
 
Vlucht naar Penzance, formaat : A4, 449 pagina’s met een 550-tal foto’s. Uitgegeven bij Unibook in Puurs. Prijs: 39,01 euro + 4 euro verzendingskosten. Het boek is te bestellen via de website www.unibook.com. Bestelde boeken worden binnen de 10 dagen gedrukt en thuis besteld.

Het boek werd voorgesteld in de bibliotheek van Scharpoord te Knokke. In zijn inleiding wees schepen van Erfgoed Danny Lannoy erop, dat 70 jaar na het gebeuren, het de eerste keer is dat ook “ruime aandacht besteed wordt aan de oorlogsverhalen van de vissersvrouwen en de kinderen”.

Meer informatie over het boek en een link om te bestellen of de eerste 15 pagina’s van het boek kan lezen, vind je op http://krt.be/vlucht.