HomeNieuwsVoorstelling herdenkingsboek: 65 jaar Oud Gloriën

 boek-oud-glorien-kfc-heistOp vrijdagavond 16 maart 2012 werd in Museum Sincfala een herdenkingsboek 65 jaar Oud Gloriën voorgesteld, een publicatie met veel foto’s die de geschiedenis van de veteranenploeg van KFC Heist schetst. Schepen Lannoy mocht bestuurleden, oud-bestuursleden, spelers en oud-spelers en sympathisanten in het museum verwelkomen. Oud Gloriën-voorzitter Fernand Dewispelaere overhandigde het eerst exemplaar aan Schepen Lannoy en zijn collega Daniël De Vlamynck, schepen van Sport. De idee voor het boek ontstond al na de realisatie van de tentoonstelling in 2006 in Museum Sincfala.

Voetbal is altijd een belangrijke sport geweest in ons lans en is het dat trouwens nog. Meteen stoppen nadat het tempo in de eerste ploeg net iets te hoog lag, dat is niet goed voor een sportman, dus werden ook veteranenploegen opgericht.

fernand-de-wispelaere-danny-lannoyHoe dat gebeurde in Heist vertelde Danny Lannoy: “Van voetballen tijdens de Tweede Wereldoorlog is er geen sprake. De mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd. Onder impuls van enkele getrouwen sluit de club in 1946 weer aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond met als stamboeknummer 4465. Nog voor de competitie begint, breekt doelman Albert De Schrooder in een vriendenwedstrijd zijn arm.

Dezelfde avond ontstaat bij enkele oud-spelers de idee om ten voordele van de gekwetste speler een match te spelen tussen het toenmalige elftal van KFC Heist en een ploeg samengesteld uit spelers die voor de oorlog de groen-witte kleuren verdedigden. Op kermismaandag in 1946 is het drummen om een ticket te kopen. Vijfhonderd toeschouwers betalen 10 Belgische frank inkom. Oud Gloriën wint de wedstrijd met 0-4. Na de match besluiten ze tussen pot en pint om een vriendenkring van oud-spelers op te richten. De rest is geschiedenis…” Die hele geschiedenis vind je in het boek.

frank-naert

Voorzitter Fernand Dewispelaere benadrukte dat het steeds moeilijker wordt om spelers te vinden: “Tot de jaren 1990 was het makkelijk om 15 tot 20 oud-spelers op te trommelen voor een match. De Oud Gloriën speelde veel, in binnen- en buitenland. Het jaarlijkse toernooi in Kopstal (Groothertogdom Luxemburg) was legendarisch. En ook Afrika werd aangedaan. Nu dagen zo’n 8 spelers op. Niet genoeg om altijd aan de aftrap te beginnen. De oorzaak? De sterkere opkomst van de fiets als sportvehikel zowel in de zomer met een groep “wielertoeristen” als tijdens de winter met een mountainbike om rond te trappen.” Het probleem werd beaamd door schepen van Sport Daniël De Vlamynck. Hij trachtte de wonde te verzachter door namens het college de Oud Gloriën nog een behouden toekomst toe te wensen en de oud-voorzitter van de ploeg een mooie Parker aan te bieden.

 Het boek kan worden besteld bij Frank Naert tegen de prijs van 75 euro. Gelieve daartoe een mail te sturen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of hem te telefoneren op 0475/646707