HomeNieuwsNieuws 2009Boek De Zee van Toen

cover_zvt_rappe_web   “De Zee van Toen”, is een nieuw boek over de Vlaamse visserij in de zuidelijke Noordzee, met de medewerking van Heistse oud-vissers. Het is het resultaat van het gelijknamige project dat Guido Rappé, oud-Heistenaar en telg van een vissersfamilie, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen heeft uitgevoerd. Hij interviewde daarvoor op een wetenschappelijk verantwoorde wijze oud-vissers over de gehele Belgische kust, van Oostduinkerke tot Heist. Guido hield vorig jaar al eens een druk bijgewoonde lezing in Museum Sincfala.

 Het recente gelijknamige boek hierover doet verslag over de toestand van de zee en de visvangsten in de periode 1930-1980. Die periode mag met reden de “hoogtij van de Vlaamse visserij” genoemd worden, toen er nog vis zat en er van een Europees visserijbeleid nog geen sprake was. Aan dit boek hebben ook zeven Heistse vissers meegewerkt, twee uit Zeebrugge en vier uit Blankenberge, samen 13 voor de Oostkust. Zij leverden een belangrijke bijdrage, als dagdagelijkse experts op zee in het midden van de vorige eeuw: verhalen over blauwers, strenge winters, zakken gullen, haring en sprot, wonderbare tongenvangsten en nog veel meer ... in het kader van de veranderlijke zee.

Dit rijk geïllustreerde en lijvige boek kost slechts 20,00 € en is te koop aan de balie van Museum Sincfala en in de betere boekhandel.