HomeNieuwsNieuws 2021Opmerkelijke bunkervondst in Knokke-Heist

20210909 bunkervondstBij graafwerken voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage werd een Duitse oorlogsbunker uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd.

De keukenbunker, zo’n 500 kubieke meter groot, is nog in goeie staat en werd door archeologen van het Agentschap Onroerend Erfgoed onderzocht en gedocumenteerd. Daarna breken ze het betonnen bouwwerk af.

De bunkers die in Knokke-Heist worden gevonden, vallen allemaal onder de Atlantikwall. Dit was een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, die Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de westkust van de bezette gebieden in West-Europa heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. De meeste in Knokke-Heist werden afgebroken na de oorlog, andere liet men links liggen.

Op deze keukenbunker werd een bovengronds parkeerterrein aangelegd zodat niemand meer aan deze bunker dacht. Het was dan ook een verrassing wanneer men op deze bunker stootte bij de voorbereidingswerken voor een nieuwe ondergrondse parkeergarage.