HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2006Inleiding / 2006 - Met vlag en wimpel

 

De maquette is een zeer getrouwe weergave op schaal 1:18 van de langgevelhoeve waarin Godfried Van De Sompele met zijn vrouw Mariette gedurende vier jaar tot in 1963 woonde. Dat jaar verhuisden ze naar een nieuwe woning die op hetzelfde erf werd gebouwd. De oude woonruimten zijn nu ingericht als stallen.

Al van in zijn kindertijd was Godfried in de ban van knutselgereedschap. Zo kocht hij met zijn eerste spaarcenten een hamertje en tangetje. Na een lange loopbaan als boer, maakte hij op een periode van 22 maanden een levengroot schaalmodel van de hoeve waar hij de eerste jaren na zijn huwelijk in woonde.

Het begon allemaal door de vastberadenheid om uit te zoeken hoe klein de pannetjes gemaakt konden worden. In totaal fabriceerde hij 6.150 licht geboden stukjes hout, waarvan hij er 5.850 gebruikte. Pas toen begon hij aan de maquette zelf. De deurtjes van het schaalmodel kunnen open en dicht. Zelfs het hartje in de toegang naar het kleinste kamertje ontbreekt niet. De verschillende delen van de maquette zijn volledig ingericht met meubilair inclusief verlichting. De voorgevel kan worden opengeklapt. Het geheel wordt ook zo gepresenteerd in de tentoonstelling.

manquette binnenkant

Klik hier voor interieurfoto's

Een videofilm toont de realisatie van het geheel waarbij, soms met een knipoog, de toewijding en ijver van de maker in beeld wordt gebracht.

Vorige pagina  /  Hoofdpagina  /  Volgende pagina