HomeActiviteitenActiviteiten 2015Open Monumentendag 2015 - Museum Sincfala - Heist

banner-museum-sincfala

Praktische informatie

Plaats:

Pannenstraat 140, Heist

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Het Oud Schoolgebouw vormt  de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek is.  Na een plaatselijke schoolstrijd opende het gemeentebestuur van Heist in 1899 een nieuwe gemeentelijke school in de visserswijk. De school werd gebouwd in de Brugse neogotische stijl.

In het museum kunt een klompenmaker bezig zien.

Vroeger waren er duizenden klompenmakers die het grootste gedeelte van het land van draagklompen voorzagen. De  klomp was populair bij de beroepsbevolking omdat deze bescherming biedt tegen aanvallen vanaf alle kanten van de voet. Momenteel zijn er nog een tiental handmatige klompenmakers in Nederland. Eén van de laatste handmatige klompenmakers van Europa is nog steeds actief in West Zeeuws Vlaanderen.  Vandaag kunt u bij Boyd Rotteveel de ambacht van het klompen maken aanschouwen.

soenen-opening-002 Tentoonstelling – Jean-Jacques Soenen

Wie geïnteresseerd is in fotografie kan opnieuw genieten en zijn hart ophalen in Museum Sincfala!

Oostendenaar Jean-Jacques Soenen (°1951) is sinds 1975 fotograaf en werkt als freelancer voor de Belgische pers. Hij is ook kunstfotograaf.

De tentoonstelling kreeg de naam “Aan de rand van België”. Zijn stijl kan men definiëren als straatfotografie. Het zijn snapshots, observaties van toeristen en kustbewoners op de wandeldijken en stranden van de Belgische kust met speciale aandacht voor Knokke-Heist.

Naast de fenomenale fotografische waarde van z’n foto’s, raakt hij de toeschouwer met z’n groot observatievermogen voor kleine details. Met een vleugje humor of een snuifje drama stelt hij de zaken scherp! Laat je bekoren en kom genieten van deze fototentoonstelling in Museum Sincfala.

Samen met een gids bezoek je de tentoonstelling en de het museum dat de geschiedenis van de visserij en die van de Zwinstreek vertelt

Het gebouw

In 1898 besloot het gemeentebestuur van Heyst-aan-Zee een nieuwe 'knechtenschool' (lees: jongensschool) te bouwen. Architect R. Buyck plantte een neogotisch gebouw in, met de bekende kenmerken: trapgevels in de voor- en zijgevel, natuur- en baksteen...  1 Maart 1900 werd het schooltje geopend met 6 lagere klassen en een woonst voor de hoofdonderwijzer.

Het Oud Schoolgebouw vormt de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek nu is. In dit beschermd gebouw vind je alles over het vroegere (Heistse) vissersleven aan boord en aan wal. Op de eerste verdieping start het verhaal van de visserij. Een pleintje toont wonen in een klein vissershuis. Onderweg komen lapnamen (bijnamen), geloof en bijgeloof en spreuken met als thema visserij aan bod. Ga naar de ingerichte vissersklas en leer meer over het onderwijs van toen of bezoek het cafeetje. Dat toont  hoe een visser ter ontspanning deelnam aan het verenigingsleven. Op de tweede verdieping (laag- en hoogzolder) komt de evolutie van de visserij aanbod.  Er is een educatieve ruimte waar zowel individuele kinderen als scholen aan het werk kunnen.

Voor kinderen is er een zoektocht doorheen het museum voorzien.

.


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 13 september 2015

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 12 en zondag 13 september 2015Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Atelier Luc Peire

Duinenpark

Kalfmolen


 

Heist

Museum Sincfala

Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2015 Knokke-Heist