HomeActiviteitenActiviteiten 2015Open Monumentendag 2015 - Museum Sincfala - Heist

 

banner-duinenpark

Praktische informatie

Plaats:

Ter hoogte van Casierstraat en Van Rysselberghestraat, Knokke

Uren:

10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Dit park werd eind 19de eeuw aangelegd volgens het tuinwijkidee, als rustpunt in het dicht bebouwde rastervormig patroon van de straten langs de Lippenslaan.  In de jaren 1890 worden in het park enkele villa's gebouwd in een pittoreske, eclectische stijl, passend bij de rijke groene aanleg van het park.

duinenpark-01Duinenpark werd eind 19de eeuw aangelegd volgens het tuinwijkidee, als rustpunt in het dicht bebouwde rastervormig patroon van de straten langs de Lippenslaan.  In de jaren 1890 worden in het park enkele villa's gebouwd in een pittoreske, eclectische stijl, passend bij de rijke groene aanleg van het park.  Centraal is er een fontein van waaruit vier paadjes vertrekken. De noordzijde van de Van Rysselberghestraat wordt gedomineerd door het klooster. Rechts daarvan bestaat de bebouwing uit rijhuizen met voortuintjes, die in aansluitende pittoreske sfeer zijn opgetrokken in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Afwijkend is het "Duyne-Nestje", een klein huis in fermettestijl.

Villa Lijsterzang is de oudste overgebleven vakantievilla van Knokke (1892).  Deze eclectische, fantasierijk uitgewerkte bel-etagevilla in rode baksteen heeft een lessenaarsdak, zadeldak en torentje. Gebouwd in 1892 door apotheker F. Alesch uit Brussel op een trapeziumvormig perceel in het Duinenpark.  De rijk versierde gevel bestaat uit voordeur in torenvormig met een uitgewerkte centrale travee, siermetselwerk, ijzeren balustrades, trapgevel, loggia.  De villa staat in de Casiersstraat.  Deze straat werd genoemd naar schilder Henri Cassiers die vaak in Knokke verbleef.

duinenpark-02De Kapel Convent Sint-Joseph in de Van Rysselberghestraat bevindt zich naast het kloostergebouw die in 1893 door de Zusters van Moorslede in het Duinenpark werd gebouwd. Later richten ze er de St.-Jozefschool op. In 1928 wordt het complex uitgebreid met een ruim gebouw in de Nestor de Tièrestraat. In 1950-51 bouwt men klassen en een feestzaal in de Parmentierlaan, in 1956-57 volgen nieuwe uitbreidingen. Kloostergebouw en kapel in de Van Rysselberghestraat zijn neogotische gebouwen van in totaal 12 traveeën, met rode bakstenen lijstgevels afgelijnd door houten kroonlijst op klossen en ingedeeld door pilasters en kordons. De kapel is ingericht in het rechtergedeelte van het kloostergebouw. Het gepleisterd en witgeschilderd interieur van de kapel heeft een kruisribgewelf met een schalken en natuurstenen vloer.


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 13 september 2015

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 12 en zondag 13 september 2015Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Atelier Luc Peire

Duinenpark

Kalfmolen


 

Heist

Museum Sincfala

Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2015 Knokke-Heist